Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


5 u 1


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ddorcic

30.11.2007. 08:20

Poštovani,

načula sam da će od početka 2008. u program cijepljenja RH biti uvršten tzv. "5 u 1". Možete li mi reći da li je ta informacija istinita i ukoliko jest, da li stupa na snagu od 01. siječnja 2008. i da li vrijedi samo za djecu rođenu nakon 01. siječnja ili i moje dijete može dobiti navedeno cjepivo. Naime, moja djevojčica je po rođenju BCG-irana i cijepljena Engerixom B te je u dobi od 2 mjeseca (ovih dana) dobila drugu dozu Engerixa. U dobi od 3 mjeseca (početak 2008.) namjeravla sam je procijepiti s "5 u 1", pa me zanima da li znate da li bi troškove ovo cijepiva tada pokrivao HZZO ili je potrebno da ga sama kupim?

Hvala Vam unaprijed.

Darko Richter, dr. med.

30.11.2007. 15:10

Nešto sam načuo, tj. da će se uvesti neka vrsta "5 u 1", ali nije jasno da li će se imenovati tvorničkim imenom, ili će se na drugi način uputiti na konkretno cjepivo (ima ih kod nas 2 registrirana, od kojih se samo prvo može bez problema dobiti i u ljekarnama na privatni recept, za drugo mi nije poznato kako se može pojedinačno nabaviti: "Infanrix-IPV+Hib" i "Pentaxim"blunk, ili ostaviti potpuno slabodan izbor. Između ova dva cjepiva postoji jedna sitna razlika, a ta je da je komponenta pertusisa u prvom sastvljena od 3 antigena, a u drugom samo od 2. Da nema izbora, jedno i drugo cjepivo bi bilo dobro. Čim je ostavljen izbor, moja bi naklonost išla u pravcu cjepiva s 3-komponentnim pertusisom. Ako neko od ova dva "5 u 1" cjepiva dođe u program obvezatnog cijepljenja svojim tvorničkim zaštićenim imenom, a to bi se moglo desiti ako HZZO sklopi sporazum za otkup na veliko, za cijelu godinu konkretnog cjepiva, onda će to konkretno cjepivo biti besplatno za sve koji dolaze na cijepljenje u 2008. g., ali ne i za ono drugo, ako ga požele. Ako želite svoje dijete cijepiti s "5 u 1", nisam sklon taktiziranju i čekanju da vidite hoće li nešto biti besplatno, već ga cijepite kako mu dođe red. Inače, vaše je pitanje odlično za postaviti izravno Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, pa vam preporučujem da to i učinite. Oni su ti koji kreiraju program cijepljenja, pa neka se izjasne (http://www.hzjz.hr/index.htm, e:mail: hzjz@hzjz.hr).