Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


5u1, treca doza i polio


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ksenija

14.06.2006. 13:58

Postovanje,

dijete je staro 5 tjedana. Na razgovoru s pedijatricom dogovoreno je da ce se od treceg mjeseca zivota krenuti sa cijepljenjem 5u1. Medjutim, ona je napomenula da prve dvije doze kupimo 5u1, a da ce nam treca ici na teret HZZO jer su komponente iste, samo ce dobiti oralni polio. Kakvo je Vase misljenje i preporucate li trecu dozu 5u1 s inaktiviranim poliom ili ovu sa zivim i zasto?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,
pozdrav

Dr. Darko Richter

14.06.2006. 23:08

Nešto ste krivo shvatili.
1. doza: "5 u 1" - dobro.
2.doza: "5 u 1" - isto dobro
3. doza: ne znam koja je to, jer ako su komponente iste, onda je to opet "5 u 1", pa ne vidim čemu oralni polio (inaktivnirani se nalazi u "5 u 1".

Morate mi reći čime vam predlaže cijepljenje u 3. rundi.

ksenija

15.06.2006. 11:00

Zato i jesam zbunjena - za prve dvije doze mi je jasno - ali za trecu je pedijatrica rekla da mozemo umjesto "5 u 1" uzeti cjepivo koje ide na teret HZZO (samo nije koktel, mislim da su dvije injekcije) ali taj sadrzi i oralni polio. Nje nam nista govorila o nazivima, pa se ispricavam sto ne navodim detalje. Ja sam mislila standardno kupiti sve tri doze "5 u 1" - ali ona kaze da je ovako bolje.
U svakom slucaju, ako nisam opet dobro objasnila, odgovorite bar je li po vasem misljenju bolje primiti inaktivirani ili oralni polio.
Hvala.

Dr. Darko Richter

15.06.2006. 11:13

Najbolje je cijepiti se stalno onim cjepivom, kojim je cijepljenje započeto, tj. s "5 u 1". Stvarno ne znam na što, od slijedećih opcija, misli vaša pedijatrica: Infanrix + OPV - Hib, DiTePer + OPV + Hib, ili nešto treće, nemam pojma. Morate pitati svoje doktore što vam to kažu, a onda to upamtiti. Moji pacijenti, iako sam 100% jasan u svemu, rečenom i napisanom, vrlo često nemajupojma koj aim je dijagnoza i kakav je terapijski plan, a kamo li da znaju ime i dozu lijeka. Nemaju pojma. A onda, mnogi liječnici niti ne smatraju da na to treba gubiti vrijeme, ali, kao što vidite, to jako otežava komunikaciju. Ali, baš me zanima bili li tako bilo da odete na neki novi punkt, zove se "Drugo mišljenjenje d.d.", kojega odnedavno reklamira PBZ American Express, i gdje jedna jedina konzultacija, na koju čekate 10-12 dana, stoji 8200 kn (osamtisućadvijestotine).

ksenija

15.06.2006. 13:11

Doktorica nije navodila detalje, a mi nismo pitali, vjerojatno stoga sto se to cijepljenje ima provesti tek u 10. mjesecu - u medjuvremenu sam citala o cijepljenju i njen prijedlog me zbunio. Pitat cemo detaljno pri slijedecem posjetu, naravno. Vama hvala na odgovoru.

Dr. Darko Richter

15.06.2006. 22:37

U 10. mj. (života) nije predviđeno nikakvo redovito cijepljenje, nigdje na svijetu, koliko je meni poznato. Ovo vam napominjem samo kao orijentir, kada se budete raspitivali o slijedećem cijepljenju za svoje dijete.