Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Da li je cijepljenje zabluda?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Arsen

02.07.2006. 20:24

Poštovani, niže vam prenosim tekst, koji sam nedavno objavio u jednim riječkim novinama. Očekujući vaš komentar, pitao bih i ovo:
Da li se u Hrvatskoj još uvijek koriste cjepiva, u kojima su, kao konzervans, spojevi žive?
Kako komentirate daleko veću pojavnost autizma kod djece, paralelno s uvođenjem nekih cjepiva?
Hvala na pažnji, Arsen

Uvijek kada sam pisao o cijepljenju, imao sam dojam da izazivam veliki šok i nevjericu. Protesta iz medicinske profesije je bilo, ali uvijek samo na deklarativnoj razini. I UVIJEK BEZ ARGUMENATA. Inzistirao sam na njima, ali ih nisam dobio. Nikada. Možda i zato što argumenti NE POSTOJE. Više nego ikada stojim na stanovištu da je cijepljenje jedna od najvećih medicinskih zabluda. Volim reći da je to silovanje prirode. Za početak, 11 važnih informacija, o kojima se malo govori, ali su jako važne za razumijevanje cijelog problema.
1. Većina mikroorganizama, koji uzrokuju ozbiljne bolesti, EGZISTIRA UNUTAR ZDRAVIH LJUDI, ali ne stvaraju nikakvu štetu. Cijeli život će proći i nikada vam neće nauditi. Treba li ih se bojati?
2. Niti jedno cjepivo, koje bi sadržavalo samo ?ČISTE? mikroorganizme, ne bi izazvalo imunološki odgovor. TIJELO REAGIRA TEK NAKON DODATKA RAZNIH OTROVA U SMJESU.
3. Prisustvo antitijela u krvi nakon cijepljenja NIJE znak imuniteta. To je samo MALI dio imunološkog odgovora. A to nije isto.
4. Službene statistike govore da je smrtnost od SVIH infektivnih bolesti bila u drastičnom opadanju PRIJE uvođenja specifičnog cjepiva. Cjepivo NIKADA nije uvedeno pri uzlaznoj krivulji smrtnosti. Nikada. Da li to znači da bi bolesti nestale i BEZ cijepljenja, samo uz poboljšane uvjete života?
5. Necijepljeno dijete nipošto nije nezaštićeno dijete. Svaki čovjek ima svoj PRIRODNI imunitet.
6. U uglednom časopisu Lancet izašla je analiza, iz koje je vidljivo da cjepivo protiv tuberkuloze zapravo NE PRUŽA NIKAKVU ZAŠTITU. Dapače, broj oboljelih kod cijepljenih VEĆI JE nego kod necijepljenih. Ovo je JEDINO publicirano ispitivanje cjepiva, obavljeno uz strogo uvažavanje svih propisanih kriterija. Jedino.
7. Mikroorganizmi (bakterije, virusi, gljivice, paraziti) NE STVARAJU BOLESTI. Oni su važan element u čišćenju organizma i procesu ozdravljenja.
8. Prirodni imunitet ne dijeli se na stotinu imuniteta od stotinu bolesti. (Onaj tko živi zdravo, izgradit će čvrsti imunitet i neće oboljeti.) Uopće nije potrebno da dođete u dodir sa svim bolestima (putem cijepljenja), da bi izgradili specifičnu otpornost. Obzirom na sadašnji trend, cijepit će nas sve više i kraj tome uopće se ne može sagledati.
9. SVE INFEKTIVNE BOLESTI REZULTAT SU TOKSIČNOG STANJA UNUTAR SPECIFIČNOG ORGANA ILI CIJELOG TIJELA. Simptomi zapravo predstavljaju eliminacijske napore, koje tijelo provodi, kako bi očistilo otrove.
10. Osjetljivost na bolesti isključivo je ovisna o trenutnom zdravstvenom stanju, a NE O IZLOŽENOSTI MIKROORGANIZMIMA.
11. Ukoliko već vjerujete da vam cijepljenje pruža punu zaštitu, tada vam APSOLUTNO NIJE VAŽNO DA LI JE NETKO DRUGI CIJEPLJEN ILI NE. To bi trebala biti stvar osobnog odabira (odnosno roditeljskog odabira). Bojim se da smo od takve slobode još jako daleko.
Prema jednom 10-godišnjem praćenju slučajeva poliomijelitisa u SAD (1973-1983), četvrtina svih slučahjeva paralitičke varijante bolesti dogodila se NEPOSREDNO NAKON CIJEPLJENJA. Dalje, 36% oboljelih bilo je u izravnom kontaktu s djecom, koja su dobila prvu dozu oralnog cjepiva. Tijekom 1982. i 1983. godine, SVI slučajevi dječje paralize u SAD bili su na ovaj ili onaj način povezani s cijepljenjem. Tek za uvod o zaštiti i neškodljivosti.

Dr. Darko Richter

04.07.2006. 14:39

Da li se u Hrvatsko koriste cjepiva s timerosalom kao konzervansom.
Odgovor: nitko ih nije zabranio, ali proizvođači sami zamjenjuju timerosal drugim konzervansima ili uopće drugom tehnologijom stabilizacije cjepiva. Treba ići od cjepiva do cjepiva i točno vidjeti sastav, ne bih znao napamet.
Daleko veća pojava autizma? To je deklarativna tvrdnja za koju nema niti jedan argument, a ima studija koje su to dosta uvjerljivo opovrgle, i u Americi i u Europi.
Dalje vaša pitanja-tvrdnje po rednim brojevima:
1. Ničega se ne treba bojati, ali se treba pripremiti.
2. Ovo nije istina, ali je istina, da se, radi pojačanje imunog odgovora, u neka cjepiva dodaju adjuvansi, tj. tvari koje će omogućiti jači lokalni upalni odgovor. Inače, kada bi čisti mikroorganizmi nas napadali u okruženju adjuvansa, bilo bi puno manje ozbiljnih bolesti, jer bi naš organizam brže savladavao te mikrobe.
3. Katkada je baš razina stvorenih protutijela zaštitna, a katkada je to jedan od mehanizama zaštite, ali najčešće bolje mjere nema. No, cjepiva se ne mjere u konačnici po razini izazvane razine protutijela, već po zaštitnosti: koliko osoba od 100 necijepljenih dobije bolest, a koliko od 100 cijepljenih? Tu biste vrlo brzo shvatili da je jako dobro cijepiti se.
4.Totalno netočno. Npr. i dan danas se oralna polio vakcina primjenjuje i u sred-srijede epidemija, kada djeca umiru "k'o muhe", kao, npr., još uvijek u nekim dijelovima Afrike, i kada se epidemija time zaustavlja. Volio bih vas vidjeti, i da ste uredno do tada cijepljeni, da se nađete u nekom afričkom selu u kojem se ispostavi da vlada polio, dali biste se cijepiti još jučer, siguran sam u to kada vidim koliko ste vi sigurni u suprotno, dok ste na sigurnom, a na sigurnom ste jer netko u ovoj zemlji obavlja svoj posao.
5. Ima, i zato se ne cijepi protiv svih nekoliko milijuna uzročnika, već protiv odabrnih po kriteriju slabije ili nepostojeće prethodne prirodne obrane.
6. Nije istina. BCG ne zaštićuje od obolijevanja, ali zaštićuje od teških oblika bolesti, tj. milijarne tuberkuloze i meningitisa, i zato se cijepimo, i još se uvijek u našem kontekstu moramo cijepiti. U nekim zemljama to više nije potrebno (npr. zemlje s vrlo niskom incidiencijom i prevalencijom TBC infekcija), a u nekim zemljama, koje vrve tuberkulozom, postavlja se pitanje koliko BCG može zaštititi, jer je količina klica vrlo velika, i niti cjepivo ne pomaže puno (npr. Indija). Mi smo negdje izmeđi u još uvijek je važno cijepiti djecu, što ranije to bolje.
7-8-9. Nema veze. Vi imate neku svoju teoriju ili vjeru, koja s objektivnim činjenicama znanosti danas nema nikakve ozbiljne veze. A ipak se kroz tu znanost, koja stalno sama sebe korigira, te nikada ništa nije sveto pismo, nalazimo danas u digitalnoj eri, a ne u kamenom dobu.
10. Ovisi o odnosu mikroorganizma i makroorganizma. Npr. ako imate najzdravije tijelo, ipak možete pasti u borbi s većim brojem mikroorganizama no što možete savladati, ili oni uđu na neka vrata koja im se odškrinu na kontaktnim površinama tijal i okoliša. Ili su mikroorganizmi tako virulentni, da nemate šansu sami po sebi sa svojim prirodnim silama. I mikroorganizmi su prirodni, i oni računaju na svoju prirodnu moć, žele živjeti.
11. Svi su jako daleko od takve slobode, uključujući i Amerikance koji zbog zaštite osobnog izbora nemaju niti obvezno zdravstveno osiburanje. Ali, kada su u pitanju zarazne bolesti, nema tu soliranja. Iako nema naredbe da se morate cijepiti, probajte upistai u školu ili vrtić dijete koje nije cijepljeno, onako kako preporučuju njihove zdravstvene vlasti i stručne udruge pedijatara, infektologa i obiteljskih liječnika. Jeste li vidjeli nekoga iz najslobodnije zemlje na svijetu da nije cijepljen?
Zadnje nenumerirano pitanje: Amerikanci su među prvima iskorijenili polio, a i mi smo, kao Hrvatska u tadašnjoj Jugoslaviji, tada bili jednako dobri, ili čak i brži. No, Amerikanic su i prvi uočili da neki mogu oboljeti od sojeva iz žive vakcine, bilo je 6-8 slučajeva godišnje, nakon što je zaustavljeno na tisuće obolijevanja od divljeg soja. Zbog toga se Amerikanci cijepe odnedavno isključivo mrtvom polio vakcinom, a u nas je uvedena kao prva doza, u nastavku se cijepi dosadašnjim živim polio vakcinama.