Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Ana-Te


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Aleksandra

21.01.2006. 20:34

Poštovani, unaprijed se ispričavam ako je forum rezerviran samo za pitanja u vezi cjepljenja dijece, ali bi Vas molila za mišljenje.
Odrasla osoba je obavezna zbog prirode posla procijepiti se protiv tetanusa.
Prvu dozu je primila 08.11.2004., drugu 08.12.2004. i naručena je na treću dozu 08.11.2005. ali ju je propustila.
Može li se sada dati treća doza ili se mora cijepiti iz početka?
Zahvalujem, Aleksandra

Dr. Darko Richter

21.01.2006. 22:14

Može je dobiti, i ne treba ništa ponavljati. Moram, međutim,pripomenuti da mi ova shema cijepljenja protiv tetanusa nije baš jasna, a bilo bi dobro i znati da li je ta osoba uopće cijepljena kao dojenče i malo dijete, da li je primala Ana-Te tijekom života i koliko je sada stara.

Aleksandra

23.01.2006. 00:39

Zahvaljuem na odgovoru,
shema cjepljenja je 0,1,12, osoba ima 32 god. veterinar.
Ostale podatke ne znam, ukoliko su važni doznati ću ih sutra, ali pretpostavljam da je primila sva cjepiva po tadašnjem kalendaru cjepljenja.
Kako mora primiti i cjepivo protiv bjesnoće, ukoliko bi sada primila 3. dozu ana-te koliko mora proći do početka cjepljenja protiv bjesnoće.
Hvala

Dr. Darko Richter

23.01.2006. 09:11

Sve može teći istovremeno, jer se, ionako, ako vas ugrize neka životinja, cijepiti protiv bjesnoće, i ujedno docjepljujete protiv tetanusa.

Aleksandra

23.01.2006. 23:41

Još samo jedno pitanje.
Kažete da vam shema nije jasna, pa što nije to ispravna shema cijepljenja kod odraslih?
I još jednom potvrda, može 3. doza sada bez obzira na kašnjenje od skoro 3 mjeseca, ne treba sve ispočetka?

Dr. Darko Richter

24.01.2006. 12:40

Nisam stručnjak za odrasle, ali, netko uredno cijepljen do tada (tj. do 18. g. života), ne bi trebao nikakve posebne sheme za Ana-Te, već jednostavno docjepljivanje svakih 10 godina. Zato mi ta shema 0,1.12 nije još uvijek jasna.
Treću dozu po toj meni nejasnoj shemi, može, međutim primiti i sada, bez ponavljanja cijelog ciklusa. To sam već rekao, no u Hrvatskoj svi traže da im se nešto 2-3 puta ponovi, a onda opet zaborave ili naprave po svojemu.

Aleksandra

24.01.2006. 19:52

Hvala, hvala, hvala.
Puno ste pomogli i spriječili nepotrebno cijepljenje.
Način cijepljenja odredila liječnica.

Jochen

26.01.2006. 14:47

Postovani gosp. dr. Richter,

moja obitelj i ja doselili smo iz Njemacke u Hrvatsku pocetkom ove godine. Zelimo nasu stariju kcer (5 god.) upisati ovdje u vrtic. Medjutim, naisli smo na jednu prepreku: ona, osim protiv tetanusa, nije cijepljenja. Naime, u Njemackoj ta obaveza ne postoji, te smo se nakon konzultacije s pedijatrom odlucili da nasu djecu ne cijepimo. Ljubazno Vas molimo da nas savjetujete protiv cega ovdje u Hrvatskoj zaista moramo cijepiti dijete i kojim se to cjepivom ovdje moze cijepiti?
Vas odgovor bi nam mnogo pomogao!
Unaprijed zahvaljujemo,

s postovanjem

Jochen

Dr. Darko Richter

26.01.2006. 17:40

Poći ću od pretpostavke da je potpuno cijepljena protiv tetanusa, a to znači da je primila ukupno 5 injekcija do sada.
U tom slučaju nedostaje joj cijepljenje protiv: poliomijelitisa - 4 doze, hemofilusa - 1 doza, difterije - 5 doza. Sada, problematično je cijepiti protv nor. difterije, jer je cijepivo uvijek u kombinaciji, ili s tetanusom, ili s tetanusom i pertusisom. Naime, ne valja niti pretjerivati s cijepljenjem protiv tetanusa. No, ako je pirmila samo 1-3 doze tetanusa, tada bih vam preporučio da djevojčica primi slijedeća cjepiva:
1. Infanrix-IPV+Hib, ovdje poznat kao "5 u 1" jer sadrži tetanus, difteriju acelularni pertusis, mrtvipolio i hemofilus u istoj injekciji - 1 doza. Istodobno uz ovo cjepivo, može u neko drugo mjesto primiti cjepivo protiv zaušnajka-ospica-rubele, tj. Masern-Mumps-Rubella, nrp. Priorix.
2. Infanrix + OPV (OPV = živa oralna polio vakcina), nakon 1 mj. i opet nakon 1 mj.
3. Treba primiti još 1 dozu OPV-a nakon 6 mj. i još 1 dozu Priorix-a, 4 tjedna prije OPV-a, ili najmanje 6 tjedana nakon.
U nastavku valja voditi računa da je sada "hiperimunizirana" na tetanus i da ne treba primati nove doze barem 5 godina, čak niti u slučaju nesterilnog ranjavanja. Istodobno, nešto je "hipoimunizirana" protiv difterije. No, u 8. razredu vodje dobivaju kombinaciju tetenus-difterija, i to bi trebalo biti dovoljno.
Usput, savjetovao bih vam