Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


cjepivo protiv gripe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

-ankh-

09.12.2007. 12:10

Poštovani, cijepili smo dijete od 8 i pol godina protiv gripe (sa fluimunom), jer ide u školu i kao u svakom većem kolektivu izloženiji je bolestima, a obzirom da je lani 2 mjeseca izostao iz škole zbog raznoraznih prehlada htjeli smo ove godine njihov broj svest na najmanje moguće. Zanima me, budući da je on početkom školske godine testiran-ne mogu se sad sjetiti za što, al Vi ćete znat (na unutrašnjoj strani podlaktice), i nije kasnije vezano uz to primio nikakvo cjepivo, da li smo trebali napraviti neki određeni razmak između tog testa i cjepljenja protiv gripe? cjepljen je 30.11.2007 i nije imao nikakvih reakcija.. I još Vas molim za jednu informaciju, meni je nakon cjepljenja protiv gripe dio oko uboda pocrvenilo i lagano oteklo (3x3 cm) otprilike i ruka je na tom dijelu "gorila", a nisu ni oblozi pomagali, to je nakon 5 dana prošlo, pa me zanima da li je to jedna od reakcija na cjepivo ili može biti reakcija na "lošije" izvedeno cjepljenje (mislim na mjesto i dubinu uboda)., jer me i 3 dana nakon cjepljenja sve bolilo, leđa, obje ruke, glava i temp. oko 37,0.. Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

09.12.2007. 17:20

Neko testiranje na unutrašnjoj strani podlaktice može biti PPD (tuberkulinski test) ili alergološki prick test, i ono nemaju nikakve veez s cijepljenjem protiv gripe, tj. oni po sebi niti traže neki razmak niti gripa ili cjepivo protiv gripe za to pita.
Ono što ste imali nakon cijepljenja zove se jačom lokalnom reakcijom, koja ipak nije bila takva da bi kontraindicirala nastavno docjepljenje. Ova kod va bila je očito uvjetovana upalnom reakcijom na samo cjepivo, no tu može igrati ulogu i trauma od samog uboda i pojačati tu reakciju. Treba vam malo nježnosti od cjepitelja.

-ankh-

09.12.2007. 20:45

Da, to je bio tuberkulinski test..Hvala Vam najljepša na brzom i stručnom odgovoru, srdačan pozdrav