Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Pojedinačno protiv MPR ?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana zg

29.11.2007. 22:50

Pitala bih vas postoji li mogučnost, da se protiv te 3 bolesti MPR, cijepi pojedinačno?
Kakve su nuspojave i jesu li pojedinačna cijepiva strana ili domaća?

Darko Richter, dr. med.

30.11.2007. 08:20

Pojedinačna cjepiva iz sastava MPR su domaća, a indikacije za takvo cijepljenje su rijetke. Nikada ne uključuju želju roditelja,osobito kada ti roditelji nemaju pojma.

ivana zg

11.12.2007. 10:25

Moja sestra '78, cijepljena protiv MPR, par godina poslije, dobila je rubeolu, a druga '83 isto cijepljena MPR, sa 10g dobila ospice - kako je to moguće?

Zašto se cijepimo protiv MPR - kada su nuspojave toliko česte i opasne, a same bolesti po sebi nisu?
Preboljena bolest stvara doživotan imunitet, a ako se cijepiš postoji mogućnost oboljenja?
Ja sam rođene '76, znači zadnji, drugi put sam se cijepila protiv MPR sa 7g, što znači da kada sam s 30g ostala trudna bila sam u opasnosti da dobijem rubeolu, uljuljkana u lažnu sigurnost da me štiti cijepivo, koje sam dobila kao mala?

Hvala!

Darko Richter, dr. med.

11.12.2007. 11:35

Moja sestra '78, cijepljena protiv MPR, par godina poslije, dobila je rubeolu, a druga '83 isto cijepljena MPR, sa 10g dobila ospice - kako je to moguće?
Moguće je, ali je i pitanje tko je rekao da imaju rubelu, odnosno ospice. Tko je to rekao i na temelju čega.?

Zašto se cijepimo protiv MPR - kada su nuspojave toliko česte i opasne, a same bolesti po sebi nisu? Odakle vam ova dvije tvrdnje? A zašto se cijepimo: baš zato što ovo što tvrdite uopće nije točno, već je baš obrnuto.
Preboljena bolest stvara doživotan imunitet, a ako se cijepiš postoji mogućnost oboljenja? Niš'ta n ije vječno niti doživotno. Preboljela boest stvara isti imunitet kao i vakcinacija, a imunitet se održava cirkulacijom divljeg soja u populaciji. Kada se to prekine, npr. velikim obuhvatom cijepljenja, moguće je da s vremenom imunost oslabi. Zato se cijepi s godinu dana i sa 6 godina, a moćže se, ako tako zaključimo, prijeći i na osvježiovanje imuniteta docjepljivanjem i u adolescenciji ili odrasloj dobi.
Ja sam rođene '76, znači zadnji, drugi put sam se cijepila protiv MPR sa 7g, što znači da kada sam s 30g ostala trudna bila sam u opasnosti da dobijem rubeolu, uljuljkana u lažnu sigurnost da me štiti cijepivo, koje sam dobila kao mala? Niste se niti u što morali uljuljkivati, jer ste mogli provjeriti serologiju na rubelu prije trudnoće. To se, npr. u Francuskoj, skoro redovito poduzima za parove koji se spremaju ući u brak. U najmanju ruku, ako se i ne žele testirati (vađenje krvi), moraju donijeti potvrdu da su sjeli oboje pred liječnika i da im je on objasnio da mogu dobiti rubelu ili toksoplazmozu, a da i ne znaju, a da to ima štetne učinke na fetus.