Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Dystoni i cjepljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana zg

15.10.2007. 19:20

Poštovani doktore!
Moja curica je rođena 10.04.07 što znači da sada ima nešto više od 6 mjeseci. Rođena je kao neurorizično djete-dystoni sindrom, prvo je bila hipotonična sada je hipertonična, krvarenje u mozgu I stupnja.
Uglavnom za sada je dobro ide na Goljak na vježbice i ne zaostaje za vršnjacima.
Zbog svega toga je krenula malo kasnije sa cijepljenjem, dok neuropedijatar nije dao zeleno svijetlo.
Znam da se samnom ne bi ste složili i da imate čvrste argumente i zašto, ali da moj muž želi potpisati ja je ne bih uopće cijepila - jer sam jako skeptična kada je riječ o unošenju toliko "uzročnika bolesti" u tako malo i slabo biće, koje još ima preslab imunitet, da bi se borilo protiv pojedinih "agresivnih cijepiva", a imunitet i tako ne traje cijeli život već par godina. Uglavnom, pustimo to.
To njezino "posebno" stanje još je više uvećalo moj strah od nus-pojava cjepiva.
Dvojila sam između 5u1 i 3u1 cjepiva.
Konbinirana cijepiva imaju blaže nus pojave, a s druge strane opet možda je to previše "uzročnika bolesti" za unjet odjedanput u bebu.
Evo kako je cjepljena:

-10.04.07. ENGERIX B
-13.04.07. BCG
-13.06.07. ENGERIX B
-13.06.07. HIBERIX
-23.08.07. POLIO
-23.08.07. HIBERIX
-23.08.07 INFANRIX

Na moje inzistiranje, (a i on se složio) pedijatar ju je cijepio s 5 u1-platili smo ga.
Do sada je sva cjepiva primila u nogice, sprijeda u mišić.
Reakcije; tri dana 38C u guzi, pod Lupocetom, tj. davali smo joj čepiće lupoceta i cijelo je vrijeme i dalje imala tu temp., čudne napadaje plača, i crveni točkasti osip po kukićima.
Sad opet neki lječnici tvrde da je temp. dobra jer se organizam na taj način "bori", a drugi tvrde da bi djecu trebalo cjepiti pod npr.lupocetom?

Moje pitanje glasi: Kako i kada cijepiti dalje?
Pedijatar je rekao da još samo jednom može dobiti 5u1, jer bi ako ga dobije 3 puta imala jedno cjepivo viška, mislim Hib, nisam sigurna?
Mene zanima kako onda dalje cjepiti, još jednom 5u1, pa 3u1 + još jednom Hepatitis B?
Pedijatar ni sam nije siguran.
U svakom slučaju dogovorili smo se da ja ne želim "živi" Polio, nego OPV, već IPV, i ne bih željela 6u1.

Ispričavam se ako sam zakomplicirala, i unaprjed vam hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

15.10.2007. 23:15

Nemam pojma zbog čega se stalo na cijepljenju od 23.8.o.g. Sada bi bilo najpametnije, i za dijete najbezbolnije, da primi još dvije injekcije i time je obavilo sve što treba u prvoj godini: Infanrix Hexa ("6 u 1"blunk, tijekom ovih dana, a zatim, za 4-6 tjedana neka primi Infanrix-IPV (tj. morate nabaviti Infanrix-IPV+Hib ili "5 u 1", a zatim je cijepiti bez komponente Hib, koju je, ako je sada cijepite sa "6 u 1" kako vam predlažem, tada već 3 puta dobila). U ovako iskompliciranom izlaganju, ne mogu ulaziti u nuspojave, koje neka ostanu u nadležnosti vašeg pedijatra. No, ako je do sada imala temperaturu nakon cijepljenja, dajte joj oko 2 h po cijepljenju Lupocet, i ponovite za daljnjih 6 h. Zatim prestanite komplicirati, i dajte dalje dijete cijepiti po kalendaru.

ivana zg

17.10.2007. 10:05

Poštovani doktore puno vam zahvaljujem na ovako brzom odgovoru.
Curica je trenutno prehlađena pa je zato još nismo cjepili.
Kiše, kašlje, šmrca.... a pedijatar je rekao da nema žurbe, tj. medicinska sestra, kada sam ju jučer zvala u vezi cjepljenja?

Inače zadnje je cjepivo primila 5u1 tj. infanrixIPV + Hib 23.08.07. i pedijatar je rekao da nazovemo poslije 04.10.07. za slijedeće cjepljenje.

Oprostite što vas gnjavim ali što ona ne bi trebala primiti još jednu dozu Hepatitisa B tj. EngerixB, ako ju ipak odlučimo sad cjepiti sa 5u1, jer ja ipak nisam baš za to cjepivo 6u1 zbog njene dijagnoze (i svih onih smrtinh slučajeva u Austriji-znam da je došlo do izmjena u cjepivu, ali ne bih nepotrebno riskirala)?

Znači ako je sada cjepimo s 5u1,onda bi sljedeći put trebala primiti EngerixB i Hib posebno ili se varam?
Ustvari zanima me kako dalje cjepiti ako sada dobije 5u1, Infanrix Ipv+Hib?
Da li i dalje dobiva cjepiva u nogice ili će koje dobiti i u guzu?

Ispričavam se još jednom na gnjavaži i ako sam možda zakomplicirala.
Unaprjed hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

17.10.2007. 11:50

Ne mogu više točno slijediti vaše dileme. Pogledajte moj prethodni odgovor, pa onda modificirajte:
ako ne želite Infanrix Hexa, možete joj umjesto toga dati "5 u 1" + Engerix, kao dvije posebne injekcije, o istoj viziti. Cijepi se na ista mjesta, tje u prednji vanjski dio bedrenog mišića, točno u sredinu i okomito na bedrenu kost. Sve ostalo ostaje po mojem prethodnom odgovoru.
Inače, nikakvi smrtni slučajevi nisu u Austiji niti drugdje zabilježeni s Infanrix Hexa, radilo se o jednom drugom cjepivu i o dvije zemlje (Njemačka i Asutrija), i nikada nije dokazano da su te smrti nastupile baš zbog tog (drugog) cjepiva.

ivana zg

17.10.2007. 19:25

Ispričavam se mislila sam na Infanrix Hexa ili Hexavac 6u1.

Mada i o Priorixu nisam čula ništa dobro, pedijatar i ja smo odlučili moju djevojčici između 15-18mj. rađe cjepiti s tim nego sa Mo Pa Ru, za što je doktor rekao da ga ne bi dao ni najgorem neprijatelju, kao ni svome tako ni mome djetetu.

Mislim da imam opravdan razlog za brigu kada se radi o cjepivima pogotovo agresivnim živim, gdje su nus-pojave moguće, a kod neurorizične djece to bi moglo biti "kobno".
Ipak sam majka i roditelj i morate shvatiti moju zabrinutos, kada je toliko kontrovezi oko svega a pogotovo cjepljenja.
Znastvenici jedno tvrde,farmaceuti koje samo zanima zarada drugo, a iskustvo treće - kome vjerovati?
Oni se igraju i prepucavaju sve zbog novaca, igraju se životom vašeg djeteta koji ispada pokusni kunić, jer svakih 10 godina znastvenici ustvrde kako ono što su prije zaključili i nije bilo tako dobr, kako da znamo da ono što danas govore i što se kunu, za par godina neće pobijati.

ivana zg

17.10.2007. 19:25

Hvala na odgovorima.
Mislim da se radilo o Priorixu 6u1.

http://www.roda.hr/forum/viewtopi...p;highlight=cijepljenje+michel+odent

Zanima me vaš komentar na predavanje Dr. Michel Odent i o tome da u nekim Europskim zemljama cjepljenje nije obavezno, već roditelj sam odllučuje hoće li cjepiti djete ili ne.
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

17.10.2007. 22:10

"Oni se igraju i prepucavaju sve zbog novaca, igraju se životom vašeg djeteta koji ispada pokusni kunić, jer svakih 10 godina znastvenici ustvrde kako ono što su prije zaključili i nije bilo tako dobr, kako da znamo da ono što danas govore i što se kunu, za par godina neće pobijati."
Mislim da smo već preko 500 godina sigurni da je zemlja okrugla. To vam je jedna od znanstvenih istina koja traje bitno duže od 10 godina. Uopće se na želim suprotstavljati vašim stavovima, koji su, u stvari, predrasude. Radite kako hoćete, imate svoju glavu i neku ideologiju. Kada, npr. kupujete auto, a što je beskonačno jednostavnije odlučiti (ako je novac tu), od toga da li ili ne cijepiti, onda sigurno pitate muža, mehaničara ili prijatelja, i ne pada vam na pamet da vas tvornica, diler i serviseri vrte u krug, sve samo radi novca, , ali ovdje, imate neko svoje mišljenje, koje, kao, nema veze s novcem, što ali zanima samo one zle znanstvenike i liječnike i farmaceute koji hoće naškoditi vašem djetetu i svoj drugoj djeci, pa i vlastitoj.
Što mislim o mišljenjima nekog M. Odenta? Malo sam pročitao to na linku od RODE. Čovjek se do sada bavio ISKLJUČIVO primaljskim pitanjima i ne znam odakle mu nagla inspiracija da prijeđe na cjepiva. Možda je prisjeo babicama, pa su ga izudarale. To bi bilo isto kao da se ja naglo prebacim na tematiku Alzheimerove bolesti, i odjednom, ne samo da sam vrhunski stručnjak za to područje, što i ne moram dokazivati, jer odmah dovodim u pitanje sve što drugi, koji se time bave po 20, 30 ili 40 godina, o tome pozitivno znaju. Nije mi jasno da niste u stanju sami razlučiti takve stvari i osjetiti opasnost. Ali vama je u glavi samo to da je cijepljenje neka opasnost. Vi u to vjerujete, kao da ste obuzeti nekom antivakcinacijskom sljedbom. A možda i jeste, što ja znam. Nisam baš pročitao svaku riječ ovog Odenta, ali sam, i letimičnim pregledom ustanovio nešto što ću vam sada navesti kao čiste neistine, koje ovaj stručnjak plasira, ili iz neznanja, ili iz pakosti (a može napakostiti samo djeci): nije istina da je rizik od difterije čista nula, jer, da se prestanemo cijepiti, rizik bi bio kao i na početku 20. stoljeća, a to su imali prigode doživjeti u Rusiji i drugim bivšim sovjetskim zemljama u ranim 90-tim, kada su se prrestali cijepiti, pa je samo u zakavkaskim državama zabilježeno 40.000 slučajeva difterije - što kažete na to, ili trebam nabrajati Odentove gluposti još dalje? Pa idemo: totalna je neistina da su cijepljenje protiv hripavca i astme u nekoj obrnutoj korelaciji, kao i da BCG ima s time veze, jer da ima, onda bi se svima uzduž i poprijeko preporučivao BCG kao prevencija astme - vas to onda ne bi smetalo, što je taj BCG jedno od prvih cjepiva koje se rabilo i još uvijek rabi, s dobrim razlozima, tamo gdje postoje indikacije. Polio uopće nije nestao, i, kada bismo se prestali cijepiti, neki bi umrli, a neki bi doživotno šepali - ali nitko vas ne može prisiliti da cijepite svoje dijete - samo, vi ste sigurno cijepljeni, pa baš vas briga ako vaše dijete i dobije polio, glavno da ste vi sve to htjeli u najboljoj namjeri; da je mumps bezopasan prije puberteta prvi put čujem, jer i prije i poslije puberteta može taj isti dječak dobiti orhitis i encefalitis (ovo potonje i djevojčica) i ostati npr. sterilan - vama je to možda baš dobro, prirodna kontracepcija? Pa da muškoj djeci baš namjerno dajemo parotitis kako bi se kasnije mogli seksati bezbrižno, a možemo to napraviti i indirektno, tako da ih prepustimo prirodnom mumpsu. Ne da mi se dalje nabrajati, jer vi ćete se samo još više utvrditi u svojem uvjerenju, pa neka vam bude. Ako želite škoditi, škodite samo sebi, a još više, ako želite drugima pomagati na njihov račun, pomognite na vlastiti račun najprije sebi.

ivana zg

24.10.2007. 10:30

Hvala vam na odgovorima, jednom prilikom ću naći vremena i pokušati dati repliku na ovaj vaš zadnji odgovor. Drago mi je što imam priliku s nekim kompetentnim razmjeniti mišljenje, bez obzira što "zastupamo" malo različite stavove.
Dok obje strane imaju donekle dobre argumente, čovjek može samo poštivati "suparnika" koji mu pomaže razmišljati, razumjeti i učiti o onoj drugoj strani medalje.

Shvatila sam iz vašeg odgovora da imam dvije opcije za cijepljenje:
- 6u1
- infanrix + IPV nakon 4-6 tjedana
i onda smo obavile sva cijepljenja do godine dana

ili

- 5u1
- INFANRIX + IPV nakon 4-6 tjedana
- a gdje je u ovoj drugoj opcij još jedani Hep B????

- a što je sa još jednim Hep B koji bi trebala primiti, ako se, a vjeroatno hoću, odlučim za ovu opciju s 5u1? Daje li se on posebno ili u isto vrijeme s 5u1 samo u drugu nogicu, s Infanrix-om + IPV, ili posebno, sam, između ta dva cijepljenja?

I još me nešto zanima poštovani doktore, kako sam shvatila po redovnom kalendaru cijepljenja do godinu dana djete se cijepi protiv 9 bolesti, 6 puta, 9 uboda, (BCG = 1x, Hep B = 3x, Hib = 3x, DTa(w)P = 3x, IPV, (OBV) =3x) kako sam onda ja gledajući i zbrajajući cijepiva na redovnom kalendaru cijepljenja, izbrojila Hib = 4x???? A kada se djete npr. cijepi s konbinacijom 6u1 - 5u1 - 6u1, Hib ide 3x, ako se ne varam???

Najviše vas to pitam zbog toga što ste mi za cijepljenje nakon ovoga sada koje će biti s 6u1, ili 5u1, preporučili INFANRIX + IPV, bez komponente Hib, za koju smo svi troje, bebin pedijatar, vi i ja zaključili da bi jedan bio viška, tj. dobila bi ga 4 puta, a ne 3.

Nadam se da nisam opet zakomplicirala, pa da sažmem;
1. pitanje: ako sada cijepim s 5u1, i nakon 4-6 tjedana s Infanrix + IPV, kada dati još jedan preostali Hep B (zadnji, tj. drugi je dobila 13.06.07.) ?
2. pitanje: kako to da je u redovnom kalendaru cjepljenja Hib upisan 4 puta, a ako cijepimo konbiniranim cijepivom ono ide 3 puta ?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!

Darko Richter, dr. med.

24.10.2007. 20:30

Mislim, toliko komplicirate, da ćete na kraju naškoditi djetetu, prije ili poslije. U pogledu Engerix-a, 3. doze, napisao svam vam: " ... ako ne želite Infanrix Hexa, možete joj umjesto toga dati "5 u 1" + Engerix, kao dvije posebne injekcije, o istoj viziti." A što se tiče Hiberixa ili općenito cijepljenja protiv Hib, cijepi se 3 puta u prvoj godini, te još jedanput u drugoj godini života (s oko 15-18 mj., a u paraleli s DTP, za koji je je to isto 4. doza, ako se ide po kalendaru).

ivana zg

25.10.2007. 14:25

Poštovani Doktore!

Poslala sam vam još jednu poruku u kojoj sam napisala da sam vidjela vaš odgovor za 5u1 i Hep B (ali vidim da poruka nije ovdje), tamo sam vas pitala samo što onda nije isto uzeli 6u1, ako Engerix dajemo u isto vrijeme s 5u1, i možemo li ga dati posebno ili pri sljedećem cijepljenju.

Nemoj te se ljutiti na mene što ću vam postaviti ovo pitanjehttp://briandeer.com/dtp-dpt-vaccine-1.htm
Moja bebica je imala kao nus-pojavu 5u1 nekontrolirano čudno vrištanje (osip i temp.) ovdje se tvrdi da je to zbog toga što pertusis oštećuje živce?

Uzmimo to kao istinu i da pedijatar odluči da se ne smije cijepiti, zbog te nus-pojave i jer je nurorizična, što onda kako se dalje cijepiti?
Hvala

Darko Richter, dr. med.

25.10.2007. 16:30

Matematika je ova: Infanrix Hexa (6 u 1) = Infanrix-IPV+Hib (5 u 1) + Engerix. Dakle, "6 u 1" je isto kao "5 u 1" + Engerix, samo je ono prvo spakirano u 1 injekciju, a ovo drugo seu dvije injekcije zasebne.
Što se tiče nuspojava, to sam prepustio vašem liječniku, a ako me to ipak želite pitati, morate otvoriti novu temu s novim postom, i formulirati svoje probleme i želje, jer ja ovo do sada jedva pratim, i n eželim davati nikakve daljnje savjete u okviru nastale konfuzije.