Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Preskačemo cijepljnje, molim savjet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Igi2311

28.05.2008. 23:30

Malena sada ima 9 mjeseci. Do njenog petog mjeseca primila je uredno sva cjepiva, a umjesto pojedinačnih 2 puta 5u1.
Oba puta imala je reakciju, prvi puta povišena temperatura i povraćanje, drugi puta nekakav dermatitis i ono što je mene jako prestrašilo - trzanje glavicom (kao da ju prođu trnci), sada se to srećom prorijedilo. Inzistirali smo na posjetu neurologu, EEG je bio OK, svejedno je preporučio odgodu cijepljenja do njenih godinu dana. Moram priznati da mi je laknulo jer sam strepila od sljedećeg 5u1.
E sad, pokušala sam od pedijatrice saznati što nas očekuje dalje, ali nikakvog konkretnog odgovora nisam dobila. Bojim se da ju nismo uzalud cijepili do sada i da ne bismo morali ponavljati cjepiva koja je već primila, pedica je bila neodređena i rekla samo da titar neće biti dovoljno visok (a gdje se uopće mjeri taj titar?) jer od drugog do trećeg 5u1 smije proći najviše 5 mjeseci i neka se ništa ne brinemo, mi ćemo slušat neurologa, to je važnije, ponoviti EEG, pa kako on kaže itd. itd...
Molim ako netko zna konkretne odgovore:
1. Hoće li malena morati primiti ponovno cjepiva koja je već primila?
2. Ima li ona ikakvu zaštitu od do sada primljenih cjepiva?
3. Moramo li je nešto posebno paziti zato što nije redovito docijepljena?
4. Ima li netko slična iskustva i što ste učinili?
5. Zna li netko neki broj telefona ili konkretnu osobu gdje možemo dobiti konkretne odgovore na konkretna pitanja?

Darko Richter, dr. med.

29.05.2008. 09:55

1. Hoće li malena morati primiti ponovno cjepiva koja je već primila? -NE.
2. Ima li ona ikakvu zaštitu od do sada primljenih cjepiva? -IMA, iako ne onakvu,kakva bi bila da je dobila kompletni niz cjepiva predviđen za svoju dob.
3. Moramo li je nešto posebno paziti zato što nije redovito docijepljena? - DA NE DOBIJE BOLEST PROTIV KOJIH JE NEPOTPUNO CIJEPLJENA (npr., da se izbjegne doticaj s hripavcem, kojeg još uvijek ima razmjerno dosta, zatim, npr., da ukoliko dođe do povrede, dobije zaštitu od tetanusa, itd.).
4. Ima li netko slična iskustva i što ste učinili? IMA, oibčno se dalje cijepi.
5. Zna li netko neki broj telefona ili konkretnu osobu gdje možemo dobiti konkretne odgovore na konkretna pitanja? MOŽETE DOĆI MENI U AMBULANTU, POLIKLINIKA DJEČJE KLINIKE REBRO, sri. ili čet., 10-12 h, najavati se kod sestre za polikliniku, 2388-589.

Igi2311

29.10.2008. 22:55

Poštovani, zahvaljujem vam se na odgovoru. Hvala vam što ste nam izašli u susret ali nismo došli k vama jer ne živimo u Zagrebu.
Molila bih vas za još nekoliko informacija.
Situacija je sljedeća: na kontroli kod neuropedijatra odlučeno je da odgađamao cijepljenje za sljedećih 6 mjeseci, slijedi kontrola, najvjerojatnije odgoda dok malena ne napuni 2 godine. Sada ima 14 mjeseci. Podsjećam da je bila primila 2 cjepiva 5u1 i 2 cjepiva protiv hepatitisa B. Pretpostavljam na temelju vaših prijašnjih odgovora da ne mora ponovno primiti cjepiva koja je već primila ali ipak želim provjeriti s obzirom da je sada vremenski razmak veći.
Također me zanima je li osjetljiviju djecu koja su imala reakciju na cjepivo preporučljivije cijepiti jednovalentnim cjepivima? Tko o tome odlučuje i kome se obratiti?
I još nešto što me jako muči: napisali ste u prethodnom odgovoru da pazimo da ne dođemo u doticaj s uzročnicima dotičnih bolesti, ali kako da to pazimo??? Dijete nam ne ide u vrtić, ali je li potrebno izbjegavati socijalne kontakte s drugom djecom (i to bi joj sigurno naštetilo, ne možemo dijete izolirati). Na što bi trebalo konkretno paziti, kakve kontakte izbjegavati po vašem mišljenju?

Darko Richter, dr. med.

29.10.2008. 23:25

Ne vidim razloga za odgodu, ali, ako se kasni, opet vam ponavljam da se ne mora nadoknađivati sve od početka. Samo, dijete neće biti posve dobro zaštićeno, dok ne primi sva cjepiva u svim potrebnim dozama. I zato treba izbjegavati rizike obolijevanja od bolesti protiv kojih nije (potpuno) cijepljena. Što se tu ima reći? Da postoji takva mogućnost, onda se ne bismo cijepili, već bismo je primjenjivali. Dakle, ne bi smjela dobiti difteriju, tetanu, pertusis, zaušnjake, rubelu i ospice te hepatitis B i hemofilusni meningitis ili epiglotitis. Vrlo jednostavno, vi morate osigurati da ona te bolesti ne dobije, ako je nećete cijepiti.
Koja mala i osjetljivija djeca? Sva su djeca mala, i osjetljivija, po definiciji, i baš ih zato treba cijepiti. Odakle vam te nebuloze o jednovalentnim cjepivima? Ona se primjenjuju samo kod izvjesne reakcije na druge komponente polivalentnog cjpeiva, da se barem od nečega zaštiti.