Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Priorix i bjelanjak


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Andreja

27.04.2006. 15:08

Imam djevojcicu od 15 mjeseci. Slijedeći tjedan je naručena na cijepljenje Priorixom.
Malo se informirajući po nekim forumima za roditelje, nasla sam i raspravu da kod djeteta prije ovog cijepljenja treba uvesti bjelanjak u prehranu.
Ona do sada nije jela sami bjelanjak, osim nekoliko puta drugoj hrani (npr. štrudla od sira).

Da li je potrebno odgoditi cjepljenje dok se ne ustanovi možebitna alergija na bjelanjak?

Hvala na odgovoru.

Dr. Darko Richter

27.04.2006. 20:34

Ovo čujem prvi puta, da djetetu prije cijepljenja MPR treba dati bjelanjak. Ako ima razloga zbog kojih do sada nije jela cijelo jaje, onda ti razlozi mogu važiti i za cijepljenje cjepivima uzgojenim na pilećim embrijima, kakav je i Priorix i MoPaRu Imunološkog zavoda Zagreb. Ako imate razloga sumnjati na alergiju na bjelanjak, dijete treba alergološki testirati.

Andreja

28.04.2006. 13:25

Bjelanjak nije jela iz slijedećih razloga:

U knjižici "Sretna beba" u tablici prehrane stoji da se bjelanjak uvodi u prehranu sa navršenih 13 mjeseci.

Tada je moja djevojćica dobila upalu uha, pa zatim virozu - sve je to trajalo skoro mjesec dana, tijekom kojih nisam željela uvoditi nove namirnice.

Sa 14mj sam probala dati bjelanjak, ali ga nije željela ni probati. Tako sam odustala na neko vrijeme.

Nemam razloga sumnjati na bilo kakvu alergiju - samo me zbunila rasprava na jednom forumu o cjepivima, pa sam željela kod vas provjeriti.

No, jučer smo uspjeli dati 1/4 bjelanjka i nije bilo reakcije. Nastaviti ću ga uvađati postepeno u prehranu.

Hvala na odgovoru.

Dr. Darko Richter

28.04.2006. 18:02

Ljudi sami sebi rade probleme, a i drugima. Dovoljno je da napišu knjižicu sa srcedrapateljnim naslovom "Sretna beba" i da im sve mame na svijetu vjeruju 110%. Kada netko izađe sa stručnomi znanstvenom istinom, u Hrvatskoj ga kamenuju. Tako nešto sam skoro doživio od čuvene udruge roda. Zato sam odustao da ljude poučavam o prehrani. Ima stalno nekoga tko to privatizira. Onaj tko je napisao da se bjelanjak ne uvodi do 13. mj. života - tko je taj?

Andreja

01.05.2006. 09:40

Ja bi vrlo rado da me podučavate o prehrani. No, i vi i ja znate da o nije moguće. Zato se ja, prvi put mlada mama, oslanjam na koliko-toliko dostupnu "stručnu" literaturu. Nedoumica imam 1000 - od prehrane, cijepljenja, odgoja.....

Sigurno je da griješim, no radim najbolje što mogu. Ne da mi se raspravljati o bjelanjku-mislim da nije presudno da li se uvede sa 10 ili 13mj. Sada bi vas mogla ispitivati o medu, tuni, lososu, svinjetini......No, pitanjima nikad kraja. I sami znate da se i stručna mišljenja razlikuju. Npr. moja pedijatrica preporuca kravlje mlijeko od 6mj, pedijatrica moje prijateljice od 2 godine!!!!!
Pedijatrica kod koje smo isli hitno (privatna) radi upale uha prepiše Cedex, nasa pedijatrica se zgrozila na tome, da je nepotrebno.

Naša pedijatrica ODBIJA cijepiti Priorixom, samo daje Mo-Pa-Ru, drugi pedijatri rade obrnuto. Pa idemo privatno, kod pedijatra koji pak cijepi isključivo Priorixom.

I tako mogu unedogled....Pa smo mi laici u medicini totalno zbunjeni...

Hvala vam za odgovor.

Dr. Darko Richter

01.05.2006. 22:11

Najveći broj vaših pitanja uopće nije stvar nikakve struke niti medicine. Trebate se zapitati kako su majke podizale djecu zadnjih oko 1.000.000 godina od kada ljudska vrsta tumara Zemljom. To je prvo. Drugo, čim nekome postavite pitanje, on pomisli da na nj treba dati neki pametni odgovor, a da prethodno uopće nije razbistrtio samome sebi da li je pitanje na mjestu, i da li je on taj koji je kompetentan odgovarati, i da li uopće ima kompententih za odgovor. Na 99% vaših pitanja iz gornje poruke, kompetetni ste sami, a ne nikakav pedijatar, pedijatrica ili pedijatrica prijateljice. A rekla-kazala je najgore što postoji. Prijateljica vam je rekla da njezina pedijatrica "niti slučajnno .. ovo ili ono... ". Da biste u to bili sigurni, i manje zbunjeni, morali biste se sami direktno obratiti toj pedijatrici, pa biste možda zaključili da ona ima malo više nijansirani pristup pacijentima i klijentima, od onoga što i kako vam prenosi vaša prijateljica. Zašto bi vaša prijateljica bila u pravu, samo zato što vi mislite da vam je prijateljica? Jedan moj stariji kolega, sada u mirovni, majkama bi govorio: "Vaše dijete, vaša briga", i makako to grubo zvuči, to je istina. Odakle vam ideja da liječnika pitate kako da hranite svoje dijete? Imate dvije dojke, zatim štednjak, kuhaču, i sve ostalo, pa, na posao. Ali, ima istine i u tome da u praksi među liječnicima ima znatnih razlika p nekim pitanjima, od kojih u nekim slučajevima tako može biti, a u nekima baš i ne, ali, nije svugdje do liječnika zbog tih razlika, već zbog različitih utjecaja i interesa, pogotovo zadnjih godina po pitanju cijepljenja i cjepiva. Kada bih vam sada to objašnjavao, nešao bi se neki, koji bi zaključio da sam povrijedio Kodeks liječničke deontologije i etike i tužio bi me Komori. Zato ću vam to ispričati negdje nasamo, ako se ikada sretnemo mi.

Andreja

01.05.2006. 22:35

Hvala na iscrpnom odgovoru.
Dok se ne sretnemo nasamo, nadam se da ćete i dalje imati strpljenja odgovarati na pitanja jedne uvijek zabrinute mame.