Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Priorix reakcija?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zeljka

18.04.2006. 23:03

Postovani,

moje dijete ima sada 13,5 mjeseci.
Cijepljen s Priorixom prije 19 dana. Unazad 4 dana ima laganu temperaturu (do 38,3), danas do 39. Sada navecer pojavilo se par tockica po nogama i ledjima (ukupno 10-ak) koje izgledaju kao mali pristici, crveni, velicine 1 mm. Prema, na internetu, dostupnim opisima varicele ili ospica ne slice ni na jedne. Da li su to moguce reakcije na cijepljenje Priorixom? Malo je nervozniji, jede ali manje, pije normalno (dosta). Ima vec 2 tjedna obostrano na vratu iza povecana 2 limfna cvora (velicine 5 mm i 7 mm). S 1 god. krenuo u jaslice - u 6 tjedana dobio rotu (hospitaliziran 2 x), virozu 2 x i upalu oba uha. Trenutno doma vec 8 dana. Nije dobivao antibiotike, sve bilo virusno.

Do sada:
- s 4 dana hospitaliziran - Hiperbilirubinemija (moje sve 3 frakcije u mlijeku pozitivne), bronhiolitis, bronhiolitis RSV +, Rota +.
- sa 6 mjeseci hospitaliziran 3. dan po primitku druge doze 5u1 cjepiva uz temp. 40 - dijagnoza sepsa (pseudomonas), anemija acc., hipogamaglubulinemija, (urin b.o., zatim Klepsiela). Infektolozi tvrde da se slucajno istodobno dogodilo cijepljenje i bolest.
- uz 3. dozu 5u1 dobio Phenobarbiton, sve proslo s manjom temperaturom, bez ostalih komplikacija.
- lijeci se kod nefrologa, prima dugotrajnu terapiju Furadantinom, zadnji urini b.o.
- po preporuci svoje pedijatrice dobiva Ehinal (biljni sirup) zbog hipogamaglobulinemije, navodi da nema drugog lijecenja,
- dobiva i Ferrum lek (5 ml / dan) uz 1 tbl C vitamina.

Kako da pomognem svom djetetu? Da li su gore navedena stanja od Priorixa ili od neceg drugog? Da li mi mozete preporuciti jos nesto za pojacanje imuniteta (nije tranzitorna hipogamaglobulinemija, i gamaglobulini s 12,5 mj. izrazito niski)?
Pedijatrica savjetuje i cijepljenje protiv hepatitisa B za 6 tjedana. Da li da ga cijepimo ili ne s obzirom na burne reakcije kod svakog cjepljenja?

Oprostite na opsirnosti i zahvaljujem na odgovoru,
mama Zeljka

Dr. Darko Richter

19.04.2006. 09:00

Prilično ste zbunjeni, dijelom imate za to opravdanje.

U svezi s cijepljenjem Priorixom i sadašnjim febrilitetom uz opisani osip, moguće je da ima sliku vakcinalnih ospica ili rubele, no to je uz Priorix jako, jako rijetko, i, obično se javi u prvih 7-14 dana. Prije bi bilo da ima neku interkurentnu virusnu bolest, bez veze s cijepljenjem.

Navedite mi točni nalaz gamaglobulina u g/L, ili imunoglobulina G, A, M, također u g/L, od dobi 12,5 mj. Bez toga tvrditi da nema tranzitornu hipogamaglobulinemiju, a da ima izrazito niske gamaglobuline, jest čista ludost - jer, u tom slučaju ima neku težu ili tešku imunodeficijenciju. Navedite mi i gamaglobuline i imunoglobuline iz hospitalizacije u Zaraznoj, to me jako zanima, i navedite koliko je u tom času bio star. Dobro je da je cijepljenje nastavljeno, ali, ako je imao hipogamaglobulinemiju, to obično odlaže cijepljenje dok se ne evidentira spontani oporavak (tranzitorna hipogamaglobulinemija - za koju vi kažete da je nema, a ipak je cijepljen!). Može se cijepiti i protiv hepatitisa B, no, opet, sve zavisi od nalaza imunoglobulina i stvarne imune kompetentnosti.

Zeljka

19.04.2006. 13:59

Postovani,
Zahvaljujem na brzom odgovoru i navodim Vam sve vrijednosti koje imamo:
- starost 6 mj. - hospitaliziran u Zaraznoj:
- 1. vadjenje krvi: Gama 4,9; IgG 2,0; IgA <0,249; IgM 0,211
(po dolasku u bolnicu)
- 2. vadjenje krvi: Gama 5,1; IgG 3,76; IgA 0,249; IgM 0,692
(nakon lijecenja, prilikom izlaska).
- starost 8 mj. - kontrolni nalaz
Gama 9,1; IgG 5,15; IgA 0,18; IgM 0,41
- starost 12 mj. - kontrolni nalaz
Gama 8,8; IgG 4,4; IgA 0,23; IgM 0,50.

Sve vrijednosti u g/l. Lijecnik sa hitne u Zaraznoj, prilikom hospitalizacije zbog rote prije mjesec dana, ustvrdio da su to preniske vrijednosti i da nije tranzitorna.

Cijepljenje je nastavljeno s 5 u 1 (obavezno s nezivim cjepivima, tako su nam rekli). Priorix morali cjepiti jer je dijete krenulo u jaslice - tamo mi treba cjepni kartoncic. Da li u skladu sa svime ipak cijepiti hepatitis B?

Danas ujutro bili kod nase pedijatrice, uputila nas na vadjenje krvi. Temperatura i dalje visoka (rektalno 39), pada po primjeni Lupocet cepica ili Plicet sirupa za cijeli stupanj. Za sada stigli slijedeci nalazi: L 14; CRP 69; urin solidan (nesto bakterija, soli, sluzi). Pedijatrica misli da je sve virusnog porijekla. Koliko dugo traju takve viroze?

Hvala Vam,
Zeljka

Dr. Darko Richter

19.04.2006. 17:49

Kretanje imunoglobulina ukazuje upravo na tranzitornu hipogamaglobulinemiju, a sepsu je imao baš zbog te hipogamaglobulinemije, koja se kasnij ekorigirala. Jest malo čudno da je zadnji nalaz nešto niže od predzadnjeg, ali, on je još uvijek debelo u granicama normale (za dob od 12 mj. srednja vrijednost jt 6,6 g/L, stand.devijacija 2,1 g/L, dakle, IgG je unutar -1 i -2 stand. devijacije), a da je sve u redu, ukazuje i porast IgA i IgM, koji u toj dobi još normalnomoraju rasti. Svakako, zbog ove male atopije, tj. da je IgG u zadnjem nalazu nešto niži no u predzadnjem, preporučujem kontrolu tog nalaza, može odmah, s ozbirom da je prošlo više 6 tjedana od zadnje pretrage.
Sad slijedi ostalo: ako bih sumnjao da dijet eima inunodeficijenciju, ne bih ga dao cijepiti nikakvim živim cjepivom sve dok se situacija ne raščisti. nadalje, CRP od 69 ukazuje na bakterijsku ili atipičnu bakterijsku infekciju, te bih sugerirao da (konačno) uzme antibiotik.
Bez ikakve samoreklame, u Hrvatskoj sam ja taj koji vam može dati konačni odgovor na većinu pitanja iz područja imunodeficijencija, i žalim što vas do sada, s takvim pitanjima, još nisu uputili meni. Možde ne znaju, a možda ne žele znati.