Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


epi napad


Autor Poruka

Berin

29.05.2006. 00:25

Molim vas,bio bih vam jako zahvalan kada bi mi odgovorili na moju e-mail poruku.Moj tata je imao prije godinu i po mozdani udar.Nakon 6 mjeseci je imao prvi epi napad tezeg oblika(drhtanje tijela,ukocenost desne strane) i poslije toga svaki mjesec po jedan blazi napad i to uvijek ujutro oko pola deset kada se probudi.U pocetku je uzimao jednu tabletu od100mg phenobarbitona(pliva) uvece ali kasnije mu je doktorica odredila drugu terapiju,2 tablete tegrebosa(bosnalijek200mg)Medjutim to mu nista nije pomoglo,jer je prije 14dana imao tezi epi napad(manifestovao se 3 puta u roku od 45 minuta).Sada pije 3 tablete od 100mg phenobarbitona i uzasno ga uspavljuje.Doktorica je rekla da ce to trajati dok se organizam ne navikne.Medjutim vec dvije sedmice odkako pije tu terapiju samo mu se spava.Izgubio sam povjerenje u nase doktore i ne znam sta vise da im vjerujem.Jedna tatina prijateljica je rekla da se phenobarbitoni sada vise ne koriste u lijecenju epilepsije.Mozete li mi reci da li je to istina i bio bih vam veoma zahvalan kada bi me posavjetovali u vezi sa terapijom.Unaprijed Hvala!

mr. sc. dr. Davor Sporiš

07.06.2006. 05:53

Nakon preboljelog moždanog udara može se pojaviti simptomatska epilepsija koja ima svoje ishodište u području oštečenog tkiva mozga. Napadi mogu biti generalizirani, najčešće grand mal (sa gubitkom svijesti, kloničko-toničkim grčevima tijela i ekstremiteta, umokravanjem, pjenom na ustima) ili parcijalni u obliku "grčenja" jedne strane tijela ili lica ali bez gubitka svijesti. Naravno da napad može započeti i kao parcijalni pa potom preći u generalizirani. Iz vaše poruke nisam dobro shvatio da li Vaš otac ima generalizirani ili parcijalni napad. Za parcijalni napad dobar je izbor karbamazepin, lamotrigin..., dok za generalizirane napadaje može se kao prvi lijek izbora dati i phenobarbiton. Važno je odrediti pravu dozu lijeka koja kod pacijenta ima dobro djelovanje i vrlo male nuspojave, ponekad je potrebno i kombinirati lijekove pa se kod Vašeg oca zavisno o kliničkoj slici i učestalosti napadaja mogu dati i manje doze fenobarbitona uz karbamazepin ili lamotrigin. Potrebne su redovite kontrole kako bi se terapija što bolje odredila uz suradnju neurologa i bolesnika. Phenobarbiton je dobar antiepileptik, i danas se dosta koristi posebno kod simptomatskih epilepsija, ali moramo paziti s obzirom na njegove nuspojave koje su kod Vašeg oca dosta izražene. U slučaju izrazitijih i nuspojava i nakon početne faze uzimanja lijeka potrebno je smanjiti dozu ili zamjeniti lijek.