Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neplodni dani


Autor Poruka

A_R

20.04.2008. 17:30

Prije svega želim vam reći da dugo čitam vaš forum i da mi je dosta toga razjašnjeno upravo ovdje.
Ja imam jedno pitanje vezano uz neplodne dane. Naime, dobila sam 14.4. i sinoć sam imala spolne odnose, koristili smo kondom no u jednom trenu dečko je shvatio da je kondom skliznuo pa smo odmah stavili novi. Mene zanima ima li kakve opasnosti od trudnoće. S tim da mi je ciklus uredan, traje 28 dana (ponekad zna dan, dva prije ili kasnije najčešće zbog stresa...). Pratim svoj ciklus detaljno i smatram da su sada još neplodni dani, jesam li u pravu?
Hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

20.04.2008. 23:20

Jeste, još su neplodni dani. Međutim, nemojte se u to pouzdati 100%. Svaki mjesec moguće je iznenađenje i ovulacija može doći bilo kad, to je jedna od divota ili mana ljudskog tijela, ovisno kako gledate na to. To je izvor priča koje ste vjerojatno čuli, "zanijela sam dan iza menstruacije", ili "zanijela sam dan prije nego je menstruacija trebala doći". Zato, ako si nikako ne želite trudnoću, odlučite se na pouzdaniju kontracepciju.

sigurnost

20.04.2008. 23:20

Ima inače u bolje opremljenim ljekarnama za kupiti test za detektiranje ovulacije. Ne znam da li smijem napisati ime pa neću, ali hrvatski proizvod. Ne radi se o onim famoznim testovima sa slinom koji su užasno skupi, a meni su recimo uvijek pokazivali samo neplodne dane (hallo?!), već o testu koji izgleda kao test za otkrivanje trudnoće i radi se sa urinom. Jednokratan je i stoji kao i prosječan test za otkrivanje trudnoće.

Čini mi se da ne bi bilo naodmet imati nešto takvo doma u ladici upravo u situacijama kada je pitanje "da li su mi bili plodni dani". Napraviš test pa vidiš! Pokazuje dva-tri dana prije ovulacije, na dan ovulacije, za nakon nisam sigurna, ali znam da sam bila zadovoljna uputstvima. Iako, moram upozoriti, piše da služi za one koje žele ostati u drugom stanju da bi mogle odrediti kada ovuliraju, no je ne vidim razliku - i onima koje žele ostati trudne i onima koje ne žele je bitan taj podatak. Valjda se proizvođač time ograđuje.

A_R

21.04.2008. 15:10

Hvala na brzom odgovoru happy
Inače koristimo kondome, ali kao što sam već spomenula ovaj put je nekako "skliznuo". Danas sam baš pričala s dečkom o tome, on kaže da se ne trebam uopće brinuti jer nije svršio "unutra"...
Smatrate li da bi ipak trebala po hitnu kontracepciju ili nema potrebe za tim?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

21.04.2008. 19:15

Nema potrebe.