Kako minerali utječu na žensku plodnost i menstrualno zdravlje


Kako minerali utječu na žensku plodnost i menstrualno zdravlje

Funkcija minerala za žensko reproduktivno zdravlje, osobito tijekom menstruacije, komplicirano je područje istraživanja koje naglašava vezu između prehrane i ženske plodnosti. Unatoč naglasku na mikronutrijentima za prevenciju reproduktivnih bolesti, još uvijek nedostaju sustavni dokazi o učinku minerala tijekom menstrualnog razdoblja na puteve oplodnje kod žena.

Hormoni su ključni u ljudskoj reprodukciji jer kontroliraju različite procese kao što su menstruacija, ovulacija, implantacija i gestacija. Hormoni također olakšavaju sazrijevanje folikula i ovulaciju, osim što podržavaju endometrij kako bi se osigurale idealne okolnosti za oplođeno jajašce.

Jajnici su ključni za žensko reproduktivno zdravlje jer proizvode jajne stanice za oplodnju i sintetiziraju hormone poput estrogena i progesterona. Tijekom folikularne faze, povećana proizvodnja hormona koji oslobađa gonadotropin (GnRH) potiče oslobađanje hormona koji stimulira folikule (FSH) i luteinizirajućeg hormona (LH). Usporedno, izlučivanje GnRH se suprimira kako razina progesterona raste tijekom lutealne faze.

Oksidativni stres, koji se javlja kada tjelesna proizvodnja slobodnih radikala premašuje sposobnost detoksikacije njihovih štetnih učinaka, može oštetiti stanične strukture i potencijalno utjecati na plodnost. Višak željeza, manjak selena, nedostatak cinka, nedovoljan unos magnezija i neravnoteža bakra neizravno utječu na plodnost žena.

Cink je neophodan za proizvodnju hormona, funkciju endometrija i plodnost, budući da regulira proizvodnju LH, FSH i steroida dok istovremeno štiti oocite od oštećenja reaktivnih kisikovih vrsta (ROS) povezanih s oksidativnim stresom. Proteini cinkovog prsta pomažu funkciju receptora estrogena; stoga je održavanje odgovarajuće razine cinka ključno za plodnost. Nedostatak cinka može uzrokovati reproduktivne zdravstvene probleme kao što su abnormalna sinteza LH i FSH, nepravilan rast jajnika, poremećaji menstrualnog ciklusa i preeklampsija.

Selen je potreban za proizvodnju selenoproteina, koji pretvaraju tiroksin u njegov biološki aktivan oblik, trijodtironin (T3). Metabolizam štitnjače ključan je za održavanje hormonalne ravnoteže u ženskom sustavu plodnosti, budući da hipertireoza i hipotireoza mogu prekinuti menstrualne cikluse i utjecati na začeće. Stoga je održavanje optimalne razine selena ključno za dosljednu i učinkovitu ovulaciju.

Jod je neophodan za rad štitnjače i proizvodnju hormona, budući da ovaj mineral djeluje s reproduktivnim hormonima poput estrogena i progesterona. Nedostatak joda može uzrokovati hipotireozu, neplodnost i reproduktivne abnormalnosti.

Željezo, ključna komponenta hemoglobina, potrebno je za transport kisika crvenih krvnih stanica i fiziološke aktivnosti. Nedostatak željeza može uzrokovati anemiju, smanjenu kvalitetu jajnih stanica i smanjenu učestalost ovulacije. Održavanje odgovarajuće razine željeza ključno je za žene koje pokušavaju zatrudnjeti, jer niske razine mogu dovesti do neplodnosti. Usporedno, preopterećenje željezom može smanjiti broj jajnih stanica u potpomognutim reproduktivnim tehnologijama.

Kalcij je bitna komponenta ženskog reproduktivnog sustava jer utječe na zdravlje kostiju, proizvodnju hormona i spajanje sperme. Oslobađanje kalcija uzrokuje da hipofiza oslobađa LH i FSH, potičući jajnike na proizvodnju estrogena i progesterona. Kalcij neizravno utječe na hormonsku kontrolu mijenjanjem ovulacije i funkcije jajnika. Štoviše, uravnotežene razine kalcija ključne su za optimalnu staničnu diobu i implantaciju embrija.

Magnezij je vitalan za hormonsku ravnotežu i plodnost žena. Uključen je u enzime kao što je aromataza, koja pretvara androgene u estrogene. Magnezij je uključen u oko 600 enzimskih aktivnosti, uključujući popravak deoksiribonukleinske kiseline (DNK) i metabolizam glutationa. Magnezij također može poboljšati osjetljivost na inzulin i minimizirati komorbiditete. Antioksidativne sposobnosti ovog minerala neizravno poboljšavaju plodnost štiteći tijelo od oksidativnog oštećenja, čuvajući kvalitetu jajnih stanica, modificirajući ovulaciju i promičući zdravlje endometrija.

Bakar je ključan za zaštitu tijela od oksidativnog stresa funkcionirajući kao kofaktor za enzim superoksid dismutazu. Bakar utječe na antioksidativne sustave, prijenos signala i ekspresiju gena; međutim, višak bakra može imati prooksidativne učinke i oslabiti funkciju endotela.

Mangan, vrijedan mineral u tragovima, djeluje kao antioksidans koji hvata slobodne radikale kako bi zaštitio stanične strukture od oksidativnog stresa i potencijalno poboljšao reproduktivno zdravlje žena. Oksidativni stres narušava funkciju i kvalitetu jajnih stanica, čime se remeti hormonska regulacija ženske plodnosti.

Smatra se, da minerali imaju ključnu ulogu u ženskoj plodnosti, posebice u hormonskoj kontroli, ovulaciji, oksidativnom stresu i zdravlju endometrija. Određeni minerali, poput selena, kalcija i cinka, neophodni su za folikularnu fazu i ovulaciju. Nasuprot tome, višak željeza, nedostatak cinka, neadekvatna konzumacija magnezija i neravnoteža bakra mogu neizravno utjecati na plodnost žena.

Izvor:
Nutrients