Pretilost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 121 | Broj poruka: 389

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dijeta bez lijekova


Autor Poruka

leona7

31.12.2008. 11:55

Poštovani, rodila sam prije 5 mjeseci, u trudnoći sam dobila 35 kg, a nakon poroda težina je još narasla. Ne dojim više. Bila sam na dijeti i nisam jela navečer, ali ništa se nije pomaklo u dva mjeseca. Imam 172 cm i 105 kg. Da li postoji neki farmakološki pripravak koji bi mogla dobiti na recept, tipa Reductil ili Xenical, budući da je BMI daleko preko 30? Nakon poroda nisam vadila nikakve nalaze, ali u trudnoći nije bilo dijabetesa, sve je bilo uredno. Mislim da su mi nalazi uredni, budući da je ova kilaža došla s trudnoćom, nije otprije. Našla sam dijetu 10% pa me zanima da li je to dobar odabir dijete? Molila bih za mišljenje. Unaprijed hvala

Mr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med.

08.01.2009. 16:00

Mislite li na onu „100% sigurnu dijetu sa kojom se u tri tjedna izgubi 10% tjelesne težine“?. Dosta smo već pisali o „super“ dijetama i zdravom mršavljenju. Ako u 3 tjedna izgubite 6-8 kg to ne može biti zdravo a kilograme ćete vrlo vjerojatno vratiti. Ako ste u potpunosti zdravi na početku se mogu koristiti neke rigoroznije dijete koje će Vas motivirati za daljnje mršavljenje no najbolje je odlučiti se za polagan ali siguran uspjeh – promjenu životnih navika. Dakle, gubitak 1-2, maksimalno 3 kg mjesečno u prosjeku je dobar i zdrav tempo i tijekom dužeg vremena dovodi do gubitka većeg broja kilograma koji se neće odmah vratiti, dijetom koja neće narušiti zdravlje. Bitna je zdrava promjena životnih navika, redovito uzimanje manje kaloričnih obroka i redovita tjelesna aktivnost. Dakle ako više trošite nego što unosite vi i mršavite. Formula je vrlo jednostavna ali često je vagu teško prebaciti na stranu potrošnje energije odnosno smanjenog unosa i tu mogu pomoći lijekovi koje navodite. Propisati Vam ih može i Vaš liječnik no ako želite lijek na recept uz djelomičnu participaciju HZZO-a lijekovi su indicirani samo kod određenih bolesnika po preporuci specijalista, dakle morao bi Vam ih propisati specijalista.