Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


excizija adenoma transanalnim pristupom?!


Autor Poruka

micojla

14.05.2010. 23:05

Postovani doktore,

imam 55 godina, pocetkom marta sam primjetila krvarenje na cmar. Kolonoskopskim pregledom je verifikovana je polipoidna promjena na zidu anorektuma iza analnog kanala. Vecim dijelom je odstranjena i Ph verifikovana kao Adenoma tubulovillosum.

Ph Nalaz: Uzorak tkiva sivosmedje boje, karfiolaste povrsine, trosne konzistencije, na presjeku sivkaste boje, papilarne gradje. Mikroskopski se vidi tkivo polipoidnog oblika, dijelom vilozne, dijelom tubularne konfiguracije pokriveni visokim cilindricnim epitelom, pseudostratificiranih ovalnih jezgara, orijentisanih perpendikularno na uzduznu osovinu kripti, ocuvane bazalne orijentacije i polariteta, sa prisutnim vrcastim celijama. Mitotska aktivnost je lako povecana, bez atipija celija. U lamini propriji se vidi kongestija, edem i inflamatorni infiltrat sacinjen od limfocita, plazma celija i eozinofilnih granulocita.

Dijagnoza: Adenoma recti.
Fisura ani com pasterior.

Radjeni su tumor markeri CEA 4,26 i CA 19_9 20,49 (u granicama).
Uradjeni su i svi ostali nalazi koji su potrebni za operaciju.

Imamo dva razlicita misljenja.
Doktor-gastroenterolog koji je ustanovio problem predlaze hirurski zahvat abdominalnim putem uz postavljanje kolostome.
Dok doktor abdominalne i endokrine hirurgije predlaze i tvrdi da bi se mogao primjeniti transanalni pristup.
Vidjenje hirurga je sljedece: Digitorektalna exploracija pokazuje analnu fisuru na zadnjoj komisuri, na desnom lateralnom zidu u nivou zupcaste linije polipoidna rezistencija 2x2cm sa sirokom bazom.

Operacija se po misljenju oba doktora mora obaviti sto hitnije!!!

Interesuje me Vase misljenje o navedenom, veoma je HITNO!
Hvala unaprijed,

Srdacan pozdrav

micojla

15.05.2010. 20:50

Postovani,

ako mozete, molim Vas, opisite mi navedeni hirurski zahvat (transanalnim pristupom). Kako se izvodi, koliko traje oporavak, koliko je siguran u mom slucaju?

Jos jednom veliko hvala unaprijed i srdacan pozdrav.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.05.2010. 19:50

Postoji više mogućih varijanti kirurškog zahvata odnosno operacije. Zato vam ne mogu dati podropnije informacije. Savjetujem vam da o načinu operacije porazgovarate s kirurgom koji će operaciju i izvesti.

micojla

29.05.2010. 17:05

Postovani,

majci je doktor otklonio nekoliko polipa, te sada cekamo patoloski nalaz. Dijegnoza sadasnja je : Tu recti (T3 NO) St.post resectionem polypi sigmae et coeci HTA.
Receno joj je da ce je prvo zraciti, pa tek poslije zracenja da ce je operisati. Svi nalazi potrebni za operaciju su uredni. Treba jos da uradi CT karlice.

Molim Vas da prokomentarisete ovo i da mi kazete svoje misljenje.

Hvala...

micojla

04.06.2010. 23:30

Postovani doktore,

molim Vas za misljenje i za savjet, majka sada ima jake bolove i pije lijekove za bolove. Rapten K.
Jos cekamo patoloski nalaz.
Da li je moguce da je zracenje predlozeno, kao mogucnost smanjenja tumora te primjene neke manje radikalne operacije?

Hvala unaprijed...

micojla

06.06.2010. 01:15

Doktore,
evo da napisem kompletan tekst iz otpusnog pisma, posto je mama bila u bolnici tri dana radi ispitivanja, te je sada otpustena do patoloskog nalaza.
Da napomenem, ja sam njena kcerka, te sam pruzela komunikaciju sa Vama jer ona nije u mogucnosti.

Lab. i drugi nalazi uredni: KKS uredna. INR. 1.08. Glikemija, urea, kreatinin, ukupni proteini, albumin, ukupni bilirubin, kalijum, natrijum, hloridi, Fe, AST, ALT, gama Gt, amilaza i alkalna fosfataza u serumu u referentnim vrijednostima.
CEA 4,1
Kolonoskopija: analni predio b.o. RT: odmah iza analnog kanala na lijevom bocnom zidu palpabilna tvrdina sa centralnim udubljenjem. Analni kanal b.o. Rektum: odmah iza analnog kanala na lijevom bocnom zidu promjena velicine preko 3 cm, sa centralnom ulceracijom, infiltritativnog izgleda, uzete su biopsije. Ostatak rektuma b.o. Kolon: na sigmi polip velicine 25-30 mm, na debeloj i dugackoj peteljci, uz primjenu endoskopa elektroseciran, (nije uhvacen), drugi polip na sigmi velicine 12 mm, elektroseciran (nije uhvacen). Na dnu cekuma polip velicine 4 mm, odstranjen hladnim forcepsom i poslat na PH. Nakon zavrsnog pregleda jedan od dva polipa je bolesnica izbacila, poslat naknadno na PH.
EUS analnog kanala: sfinkteri su intaktni, nisu zahvaceni tumorom.
EUS rektuma: na lijevom bocnom zidu postoji promjena koja je zahvatila i probila muskularis propriju, najveca debljina zida oko 13 mm. U okolini nema limfnih zlijezda, nema znakova infiltracije okolnih organa.
UZ trbuha: jetra je eho heterogena izgleda masne infiltracije bez lokalnih promjena. Zucna kesa, pankreasa i oba bubrega eho b.o.

DG: Tu recti (T3 N0)
St. post resectionem polypi sigmae et coeci
HTA

Molim Vas, oprostite sto u nekoliko postova pisem, ali se nadam da cete imati bolji uvid u stanje bolesti moje majke.

Nadam se Vasem odgovoru.

Hvala Vam i veliki pozdrav.

micojla

12.06.2010. 13:05


Konacna dijagnoza nakon patoloskog nalaza je
Adenoca recti.

Rezultat patoloskog nalaza Adenoca tubulare invasivum - low grade.

Doktori su nam rekli da mora biti operacija, koja ce rezultirati trajnom kolostomom. Da li po Vasem misljenju ima druge mogucnosti?
Da napomenem, CT karlice : mlomatozan uterus, ostalo b.o.

Hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.07.2010. 22:25

Na žalosr ne postoji druga mogućnost. Tumor je smješten vlo nisko, blizu same anokutane granice te ga se ne bi moglo odstranit tako da rubovi ostanu čisti od tumora, a da se ostatak debelog crijeva može spojiti i osigurati kontinuitet probavne cijevi.

micojla

17.01.2011. 22:26

Postovani,

mami je uradjena operacija sa trajnom kolostomom, vec prije sedam mjeseci. Odstranjen je tumor i okolno tkivo (limfni cvorovi 4 komada - koji nisu bili
zahvaceni tumorom, ako tako mogu reci.

Preporucene su joj Xeloda tablete, u sest ciklusa.
Popila ih je, mada ih je veoma tesko podnijela. Prije mjesec dana je zavrsila terapiju. Uradjen je ultrazvuk stomaka i male karlice prije 20 dana, nalaz uredan.

Oporavila se, veoma dobro se osjeca, povratila je kilazu. Psihicki je stabilna.

Medjutim, danas je radila tumor markere. CEA marker je izuzetno uvecan, iznosi 325,18 , a CA 19-9 iznosi 7,3 .

Uplasio nas je rezultat. Sta bi to znacilo? Procitala sam da izuzetno visoka vrijednost CEA moze biti iz razloga sto je testiranje uradjeno ubrzo nakon terapije, znaci poslije unistavanja celija tumora, velike kolicine tumorskog markera dospijevaju u krv!?

Molim Vas odgovor,
i velliko hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.02.2011. 01:10

Na žalost, mnogo je vjerojatnije da se bolest ponovno vratila ili kao lokalni recidiv u crijevu ili kao metastaze. Svakako je potrebno provesti dijagnostičke pretrage. Preporučam vam CT-ssnimanje čitavog abdomena od ošita do dna male zdjelice i Rtg. snimanje pluća za početak. Daljnje pretrage treba odrediti na temelju rezultata ovih pretraga. Svakako treba učiniti i laboratorijske pretrage jetre.

micojla

01.06.2011. 23:50

Postovani,

mama je uradila sve pretrage od ct-a male karlice, ultrazvuka abdomena, laboratorijskih pretraga jetre, snimanja pluca, laboratorijskih pretraga i svi nalazi su uredni.
Onkoloski konzilij joj je propisao terapiju xelodom u tri ciklusa.

Zavrsila je sa terapijom i danas (sedam dana nakon zavrsetka) je radila tumor markere.

CA 19-9 je 18 i u granicama je, dok je CEA marker 2733,45 a granica mu je <37. Nije nam jasno o cemu se radi, to je strahovito odstupanje!?
Laboratorijski nalazi su uredni.

Molim Vase misljenje o ovome i Vas savjet za dalje.

Srdacan pozdrav i najljepsa hvala,
Maja

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

28.07.2011. 23:10

Sada je potpuno jasno da se radi o recidivu, povratu bolesti. Treba provesti pretrage da se pronađe mjesto kuda je bolest metastazirala ili gdje je u debelom crijevu došlo do lpkalnog recidiva.