Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pojasnjenje dijagnoze i upustvo o dijeti kod raka debelog crijeva


Autor Poruka

16.10.2009. 15:50

Postovani,
Moj suprug (57godina) je dana 07.05.2009 godine imao operativni zahvat: resectio colonis sigmoidei cum colo-recto anastomosis T-T. Na prvoj vijugi sigmoidnog kolona bila je promjena velicine muske pesnice koja je probila serozu i infiltrisala zid mokracen besike. Inace, njegova dijagnoza je bila: carcinoma colinis sigmoidei cum ifiltartio vesicae urinariae.
Po izvjestaju o patoloskom-histoloskom nalazu dijagnezo je adenocarcinoma invasivum intestini crassi (HG2, NG2, Astler- Coller B2).
Makroskopski:
Resektat debelog crijeva duzine 40 cm. Na 7 cm od jednog ruba resekcije nalazi se vegetativno-infiltrativan, cirkularan tumor velicine 9 cm, koji na presjeku duboko inflitruje u zid crijeva, fokalno sve do seroze koja je neravna. Tumorsko tkivo sivobjelicasto, mekse konzistencije. U okolnom masnom tkivu se nadje 25 limfnih cvorova velicine do 1 cm.
Makroskopski:
-Tumorkso tkivo sa slikom invazivnog rasta srednje diferentovanog intestinalnog adenokarcinoma- mjesavina tubularnih i kribriformnih adenoidnih formacija oblozenih dezorjentisanim, atipicnim cilindricnim epitelijama umjerene nuklearne pleomorfije, hiperhromnih ili vecinom vezikularnih, sa vecim brojem mitoza, bez znakova mucinozne diferencijacije.
-Stroma slabije razvijena, prozeta gustim mjesovitim upalnima infiltratom. Prisutne zone nekroze tumorskog tkiva.
-Povrsina tumora ulcerisana, prekrivena nekroticnim detritusom.
-Tumorsko tkivo inflitruje duboko u misicni sloj zida koji probija i inflitruje okolno masno tkivo fokalno sve do serozne povrsine.
-Tumor nije na lateralnim rubovima resekcije.
-Na granici tumora i okoline nema znakova aktuelne vaskularne invazije.
-U limfnim cvorovima nema sekundarnih depozita-slike folikularne hiperplazije i sinus histiocitoze.
Nakon operacije onkoloski konzilijum mu odredjuje 6 ciklusa po 21 dan terapije sa tabletama Xeloda. U svakoj od ovih ciklusa koristi po 14 dana, 2 puta dnevno po 4 tablete od 500 mg. Nalazi pred posljedni odlazak na konzilijum glase: Labaratorijski nalazi:
K4,2, Na 142, Ca uk 2,20, Hlor 106, GUK 5,6, Urea 4,7, Kreatin 100, AST 18, ALT 16, Alkalna fosfataza 60, SE 3, Fibrinogen 3,0, L 4,9, Trombociti 202, Htc 0,41, Hb 139, E 4,03, CEA 1,5 (do 3,4), CA 19-9 7,0 (do 27).
UZ abdomena: na jetri se ne vizualiziraju fokalne promjene. Uredan nalaz na holecisti, slezini i bubrezima. U maloj karlici se ne uocavaju Tu promjene ni povecane limfne zlijezde.
CT abdomena: hiperdenzziji parehim jetre bez fokalnih lezija. Uredan nalaz na pankreasu, slezini i bubrezima. Nema slobodne tecnosti u abdomenu. Retroperitonealne limfne zljezde nisu povecane. Uredan CT nalaz na mokracnoj besici. U maloj karlici se ne vizualiziraju te promjene ni povecane limfne zljezde, nema slobodne tecnosti u maloj karlici. Po ovim nalazima koji su uradjeni u bolnici u kojoj se operisao naznacena je dijagnoza ST.post resection colonis sigmoidei pp adenicarcinoma am V (dana 06.10.2009 godine).
Na osnovu ovih nalaza onkoloski konzilijum 08.10.2009 godine konstatuje da je pacijentovo stanje zadovoljavajuce, kao dijagnozu naznacava St.post op. p.p. CA colonis St. post AHT completa (LV + 5 Fu VI). Odredjena je kontrola za 3 mjeseca a u medjuvremenu kao jedina terapija odredjen je Hig. Dijet. Rezim.
Molim Vas, da na osnovu dostavljenih podataka date Vase misljenje o dijagnozi( sta predstavlja oznaka V i VI) i stanju mog supruga, da li je u njegovom slucaju po Vasem misljenju terapija samo tabletama Xeloda adekvatna i kakav dijetalan rezim treba da primjenjuje?
Unaprijed zahvalna!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

09.11.2009. 22:20

Kod vašeg supruga radilo se o dosta uznapredovalom tumoru sigmoidnog debelog crijeva ali bez širenja na regionalne limfne čvorove što je dobro. Zbog toga je klasificiran kao klinički stadij B2 po Astler-Collero-ovoj modifikaciju Duke-ove klinički klasifikacije proširenosti primarnog tumora.Adjuvantna kemoterapija s Xeloda tabletama koja mu je propisana je potpuno odgovarajući i jedan od najmodernij način liječenja za slučajebve kao što je vaš suprug. Inače prosječno 5-godišnje preživljenje bolesnika sa stadijem B je oko 67%. Uz navedenu kemoterapiju izgledi petogodišnjeg preživljenja se povećavaju za dodatnih 15-20%. Prema tome mislim da je kod vašeg supruga provedeno u ovom trenu najbolje moguće liječenje i da je njegovo stanje više nego zadovoljavajuće. Nadalje treba nastaviti s higijensko dijetetskim mjerama i odlaziti liječenicima na redovite kontrole kao ga budu naručivali.