Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


herceptin


Autor Poruka

mladenka

29.04.2006. 00:19

Postovani Doktore,
molila bih Vas savjet.radi se o mojoj majci,rodj.1951.
2004,na proljece dijagnosticiran je :Npl.mammae dex.T4N2Mx.St post ablationem mammae dex.Er+++,her 2 3+ ,Meta lymph.axilae sin.St pot chemo FEC 6 ciklusa,hormon.Th in tractu/AArimidex/.Mete hepatis multipl.
Dakle,nakon totalne operacije,mojoj majci nije bila prepisana nikakva kemoterapija(sto mnogi doktori misle da je bilo pogresno).trosila je Novaldex.Na proljece 2005,tumorski markeri ukazujuCa 15-3 (27,5) na hitno lijecenje kemoterapijom od 6 ciklusa.Nakon toga slijede redoviti pregledi,posljednji u 10.mjesecu ne identificira nikakv e promjene.U 4 mj. ove godine Ca 15-3 je 187,Uz abdomena ukazuje na inhomogenu,neravnu jetru prozetu brojnim okruglastim,grozdastimtvorbama,promjera de 30 mm.
Uz dojki:u desnom axilarnom naboru,nekoliko hipoehog.strukture ,vel.do 7 mm.Lijevo:vel.do 8mm,moguce ciste a i primarni proces(potreban uz s citol punkcijum).
Onkolog predlaze novi ciklus kemoterapije sa Herceptinom.
Zanima me da li moja majka,s obzirom na postavljenu dijagnozu,i uz upotrebu Herceptina,za koji je dokazano da je najboji,ima sanse i izglede da ponovo pobijedi bolest i da joj se zivot produzi?S obzirom da je ona psihicki bolesnik(Sch 25,2) jako tesko pristaje na terapiju.Prvi ciklus kemoterapije je podnijea jako dobro,bez mucnina,slabosti ili povracanja i veliki je optimista.
Unaprijed zahvaljujem

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.04.2006. 12:17

Vaša majka boluje od izuzetno zloćudne vrste karcinoma dojke. Prosjećno preživljenje bolesnica s HER-2 +++ karcinomima dojke je 3 godine nakon operacije. U ovoj fazi bolesti kada su se već pojavile metastaze u jetri, vašoj majci jedino liječenje kombinacijom Herceptin-a i kemoterapije pruža izglede za produljenje života. Izgledi za izlječenje su izuzetno male, zapravo nikakve.

mladenka

01.05.2006. 23:56

Postovani doktore,

hvala Vam na Vasem brzom odgovoru.Imam jos jedno pitanje za Vas.
Znam da gotovo nema izljecenja,i da prognoza nije bas dobra.Ali,da li se po nekim procjenama zna otprilike koliko dugo jos moze zivjeti ako pozitivno prebrodi kemoterapiju?Znam da je sve individualno.

Unaprijed hvala na Vasem odgovoru
Mladenka

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.05.2006. 22:02

Vaša majka već ima metastaze u jetri. Oko 50% bolesnica preživi dvije godine nakon pojave metastaza. Među njima najkaće žive one s metastazama u jetri i one s HER2-pozitivnim tumorima. Prosječno preživljenje bolesnica s HER2-pozitivnim tumorima je oko 3 godine nakon operacije.