Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Metastatski Her2neu+++ karcinom, citološki nalaz koštane srži


Autor Poruka

dobra

04.03.2010. 11:10

Poštovani doktore,
moja majka se od 2008. liječi se od karcinoma dojke:
Carcinoma mammae sin.,13.10.2008.St.post segmentektomiam et dissecctionem axillae aaII.
PHD:CDI grII Ca metast. lymph.axillae II/XIX
pT 18 mm T1N1M0
ER 100% PR0 HER2neu+
St post 6 ckl.chemoth AC(zadnji 25.2.09.
St post irradiationem aaI
Nakon zračenja uzimala je Femaru, uz kalcij i vitamin D.

28.09.2009. nastala frakura lijeve natkoljenice,koja je riješena operativno.
01.12.2009.Scintigrafija kostiju pokazuje multipla patološka nakupljanja
27.01.2010.PET/CT s dg.CT-om; patološki metabolizam glukoze na mjestima osteolitičke desrukcije sternuma i sedmog torakalnog kralješka ukazuje na sekundarizme.
MSCT abdomena cista 9,5x12mm, koja ultrazvučno djeluje suspektno.Cystis hepatis.
Metastases corporis vert. thor. VII et sterni;Metastasis suspecta femoris sin.,St.post operationem propter fracturam partis distalis ( fractura pathologica??) extr. inf. sin.

CITOLOŠKI NALAZ PUNKTATA KOŠTANE SRŽI STERNUMA: U razmazu punktata košane srži nalaze se brojne nakupine malignih stanica i istovrsne pojedinačne maligne stanice, po koja multinuklearna stanica i stanice periferne krvi.Imunocitokemija:HER 2 neu RECEPTORI :POZITIVNA VEĆINA MALIGNIH STANICA I ISTOVRSNIH POJEDINAČNIH STANICA. Ki-67 receptori: pozitivna tek po koja maligna stanica, esrogenski receptori: u dosta nakupina nešto jasno pozitivnih malignih stanica,progesteronski receptori:negativne maligne stanice.
DifKS:nseg.gr6%,seg.gr57%,eozinofili5%,bazofili1%,limfociti22%,monociti9%.

Tumorski markeri su u porastu CEA 29,5, CA 15-3 41.2.
SE 30, Er 3,9;Hg120; Leu 5,6;eo 2%;neu72%;limf 20%; mo 6%;trombociti 226; Kreatinin 60; AF 196; guk 5,4; Ca ukupni2,4;AP 196; AST 22; ALT 8.

UZV srca s dopplerom: Uredne veličine srčanih šupljina i debljine stijenki. EF lijevog ventrikula 58%Uredna sistolička funkcija lijevog ventrikula. Dijastolička disfunkcija I/IV.U tragu trikuspidalna regurgitacija. Nema dijabetes ni bubrežnu insuficijenciju.
S obzirom na sekundarizme provedeno je jednokratno zračenje 7th kralješka TD 8Gy, sternumaTD 6 Gy i lijeve natkoljenice TD 8GY.

Poštovani doktore uzimajući u obzir gore navedene nalaze, osobito porast tm.markera, nalaz punkcije koštane srži, činjenicu da je smršavjela 3-4 kg uz normalnu prehranu,
koji bi najprimjereniji bio pristup liječenja za moju majku koja sada ima 68 godina.
U samom startu joj je krivo procijenjen stupanj bolesti, ona je IV a ne II stadij bolesti.

S obzirom da je bolest progresivna, najviše me zanima treba li uključiti HERCEPTIN I TAKSANE? Ako da, koji bi bio primjereniji TAXOL ili TAXOTERE. Kako bi točno izgledala shema kemoterapije. Nakon navedene terapije uz Herceptin da li je bolji antiestrogen Nolvadex ili neki od inhibitora aromataze ( koji?). Svijesna sam da je bolest neizlječiva, ali bih joj htjela produžiti život, u kojoj mjeri bi joj lijekovi mogli pomoći. Koji drugi lijekovi dolaze u obzir i sheme liječenja.
Kako se može nabaviti LAPATINIB koji nije rgistriran u Hrvatskoj, a koji se može kombinirati s Xelodom. Što mislite o monoterapiji Xelodom.
Da li u njenom liječenju dolazi u obzir bevacizumab uz taksane.
Koja hormonalna terapija dolazi u obzir. Koji bi bio bolji izbor za nju Aromasin ili Nolvadex.
Znam da svaki bolesnik zaseban, ali da li biste mi mogli odgovoriti iz Vašeg iskustva s sličnim bolesnicama koliko je petogodišnje preživljavanje ovakvih bolesnica? Koji bisfosfonati su najučinkovitiji za nju? Da li ZOMETA ima veliku prednost pred Arediom i Bonefosom, na prijelome i dužinu preživljavanja? Kad bi se mogao uključiti denosumab, i kako se može nabaviti? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

S poštovanjem,
zabrinuta kćerka










Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.03.2010. 20:15

Kod vaše majke se sada radi o visoko rizičnom metastatskom karcinomu dojke koji je hER2-negativan(samo jedan + je negativan rezultat). U ovoj fazi bolest je neizlječiva, ali se adekvantim liječenjem može postići produljenje preživljena i relativno kvalitetan ostatak života. Budući se radi o HER2-negativnom tumoru tada ne postoji potreba za liječenjem anti-HER2 lijekovima(trastuzumab i lapatinib). Standardni način liječenja za bolesnice kao što je vaša majka je kombinacija taksana i antimetabolita: paklitaksel + gemcitabin ili docetaksel + kapecitabin. Kod HER2-negativnih tumora moguće je provesti i liječenje kombinacijom bevacizumab-a i paklitaksela, ali se lijek bevacizumab ne nalazi na listi lijekova HZZO za liječenje raka dojke. Potrebno je uz kemoterapiju provoditi i liječenje bisfosfonatima, a sasvim je svejedno kojim(klodronat, pamidronat ili zeledonat) svi su podjednake učinkovitosti. Treba ih uzimati najmanje dvije godine. Također bih preporučio i da se provede zračenje najbolnijih i naopterečenij mjesta metastaza na kostima. Što se tiče hormonoterapije, ne preporuča se primijenjivati hormonoterapiju paralelno s kemoterapijom. Nakon završetka kemoterapij potrebno je liječenje nastaviti hormonoterapijom i u tom slučaju treba dati eksemestan.

dobra

08.03.2010. 20:35

Poštovani doktore,
zanima me da li se citološki nalaz koštane srži u kojoj je imunocitokemijom nađeno da VEĆINA NAKUPINA MALIGNIH STANICA I ISTOVRSNIH POJEDINAČNIH IMA HER2 neu POZITIVNE RECEPTORE može uzeti u obzir kao dokaz da se maligna bolest može liječiti Herceptinom, bez obzira što je primarni tumor bio Her2 neu jedan pozitivan, jer je moguće došlo do proliferacije stanica koje imaju Her2 neu receptore, tim više što je koštana srž prokrvljena i maligne stanice se rasipaju po tijelu?
U dnevnim novinama, pa i u stručnim člancima navodi se da mnoge bolesnice ne reagiraju na paklitaksel. Da li je moguće gensko testiranje u Hrvatskoj koje bi ev. predvidjelo učinkovitost lijeka? Hvala na odgovoru.

S poštovanjem
zahvalna kćerka

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

08.03.2010. 23:20

HER2 se određuje u histološkim, a ne citološkim preparatima, budući je potrebno kvantificirati izraženost receptora na stanicama,a to je teško izvedivo u citološkim preparatima. Značajan postotak tumora dojke ima HER2-pozitivan s jednim *, ali se to smatra kao HER2 hiperekspresija odnosno HER2 pozitivnost tumora. U hrvatskoj se ne može učiniti test za paklitaksel. I testovi koji se mogu raditi u svijetu su dosta nepouzdani.