Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim pomoć za dijagnozu


Autor Poruka

pepina

11.03.2009. 11:30

s obzirom na nalaz moje majke starosne dobi 54 godine doktore molila bi Vas za pojašnjenje nalaza i dijagnozu , te koju bi kemoterapiju trebala primati moja majka.

C50.4 Zloćudna novotvorina dojke, gornji vanjski četverokut dojke M852l/3 Infiltrirajući duktalni karcinom (C50.

Carcinorna ductale invasivurn rnammae dextrae.

Histološki tip: nespecifični (NOS).

Gradus: III (sec. Bloom-Richardson).

Stadij: IIIA (pT2N2MO) sec. UICC

Nalaz:

Materijal je resecirana desna dojka s infiltrativnom tumorskom tvorbom koja izbočuje površinu epidermisa,
veličine (d = 4 x 5 x 3 cm). Na prerezu je čvršće konzistencije, bjelkasto, neoštro infiltrira okolno
masno tkivo dojke.
Histološki je građeno od solidnih infiltrativnih gnijezda i tračaka atipičnih vrlo slabo diferenciranih epitelnih
stanica, pretežno jako izraženog jezgrenog pleomorfizma,oskudnije do srednje obilne citoplazme.
Izražena je vaskularna i perineuralna invazija. Na (N=10) susjednih vidnih polja velikog povećanja nalazi se
(N=5) patoloških mitoza. Produkcija veziva je srednje izražena. In situ komponenta tumora se ne nalazi.
Tumorsko tkivo ne dopire do ekscizijskih rubova.
Imunohistokemijska reakcija tumorskih stanica na HER-2 receptore je jako izraženog membranskog poziviteta na (100%) tumorskih stanica(+++).
Imunohistokemijska reakcija na ER receptore je vrlo slabo izražene citoplazmatske aktivnosti na (>90%) tumorskih stanica.
Imunohistokemijska reakcija na PR receptore je negativna.
Imunohistokemijska reakcija na CK7 i CK8 je pozitivna, dok je na CK5 negativna.


MATERIJAL: 1). I. etaža.
2). II. etaža.
C77.3 Sekundarne i nespecificirane zloćudne novotvorine limfnih čvorova, aksilarni i limfni čvorovi ruke

MSOOO/6 Novotvorina, metastatska R59.0 Lokalno povećani limfni čvorovi

I - Carcinoma ductale invasivum mammae dextrae metastaticum lymphonodorum axillae. Sinus hystiocitosis.
Nalaz:
I - Materijal su ekscidirani limfni čvorovi desne aksile (N=13; d= 0,5 - 3 cm). Makroskopski i histološki u (N=8; d= 0,5 - 3 cm) povećanih limfnih čvorova nalazi se metastatsko tumorsko tkivo primarnog karcinoma dojke, histološki istovjetne grade kao i primarni tumor. Tumorsko tkivo infiltrira mjestimice ili u potpunosti limfne čvorove vršeći infiltraciju čahure limfnih čvorova te perikapsularnog masnog tkiva. Nalazi se vaskularna invazija.
Na preostalim limfnim čvorovima (N=5; d= 0,5 cm) izražena je sinus-histiocitoza te progresivna ireaktivna hiperplazija germinativnih folikula limfnih čvorića.
II - Materijal je ekscidirano masno tkivo iz II. etaže desne aksile, makroskopski i histološki bez povećanih limfnih čvorova.





Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.03.2009. 22:30

Kod vaše majke radi se o visoko zloćudnom, prilično uznapredovalom karcinomu dojke. Tumor je i HER-2 vrlo pozitivan i hormono slabo osjetljiv što ga svrstava u one s najvišim stupnjem zloćudnosti i najlošijom prognozom. Prosječno 5-godišnje preživljenje u tom stadiju je samo nešto manje od 50%. Vaša majka svakako treba primiti kemoterapiju koja sadržava antracikline, a bilo bi preporučljivo da primi i taksane. Budući se radi o HER-2-pozitivnom tumoru svakako moara primiti i imunoterapiju trastuzumab-om("Herceptin"blunk u trajanju od godinu dana. Također je potrebna i adjuvantna hormonoterapija u trajanju od 5 godina. Obzirom na veličinu tumora i zahvaćenost pazušnih limfnih čvorova metastazama, potrebno je provesti i lokoregionalnu radioterapiju da bi se spriječio lpkalni recidiv. U tako provedeno liječenje, izgledi vaše majke bi se povećali za oko 15%-20%.

ara

14.05.2011. 23:30

Dobar dan,treba mi pomoc hitno molim vas.Tata mi je bolestan i jos neznaju koja vrsta karcinoma je ali sve upucuje na limpfne zljezde.koliko je opasno? evo imam nalaz CT pa molim pomac. hvala ZAKLJUCAK; Patoloski metabolizam glukoze u brojnim uvecanim limfnim cvorovima navedenih regija,nodoznim lezijama u subkutanom masnom tkivu,nodoznim lezijama u oba pluca,hipovaskularnim lezijama u jetri i slezeni te osteolitickim lezijama navedenih kostiju ukazuje na diseminaciju malignom procesa.Molim vas za pomoc

nata100

04.07.2011. 18:35

molim vas da mi objasnite šta točno znači nalaz ultrazvuka dojke-neoplasma mammae(malignum)lat.dex.,limfni cvorovi su u redu,ultrazvuk abdomena u redu.Nalaze mamografije cekamo.Unaprijed hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

27.07.2011. 02:00

Nalaz neoplasma mammae(malignum)lat.dex.,limfni cvorovi su u redu, znači da je ultrazvučnim pregledom u dojci nađena novotvorina ili tumor koji po ultrazvukom ima karakteristike zloćudnog tumora. Prema nalazu ultrazvuka limfni čvorovi u pazuhu nisu zahvaćeni metastazama, ali se to na osnovu ultrazvučnog nalaza ne može tvrditi sa sigurnošću. Svakako je potreban operacijski zahvat odstranjivanja tumora i pazušnih limfnih čvorova.