Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


kondilomi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Maja

11.11.2002. 20:55

Na zadnjoj kolposkopiji vidjeni su kondilomi, odnosno postoje na vagini i to dosta njih. Zanima me koja je djelotvorna terapija, jer sam dobila vaginalete s jodom koje nikako ne pomazu.
Na papi je naravno dijagnosticiran HPV + CIN1.
Hvala

dr. Suzana Ljubojević

05.12.2002. 06:55

Promjene na cerviksu (CIN I) i vagini (kondilomi) naročito ako su uzrokovani HPV-om niskog rizika mogu u više od 60% slučajeva spontano regredirati, dakle terapija nebi bila potrebna. Od terapije se može upotrebljavati 20% Podophyllin tekućina.
Perzistencija CIN I u kombinaciji s HPV-om niskog rizika može se tolerirati 2 godine, dok one povezane s HPV-om visokog rizika do 1 godinu. Dakle obavezno se javite nadležnom ginekologu na redovotu kontrolu PAPA testa ne kasnije od godinu dana nakon predhodnog PAPA testa!

erna1987

16.07.2014. 19:20

Postovanje! Javljam se na ovu temu mada nisam jos uvijek sigurna da li imam kondilome ali sam zabrinuta pa me zanima vase misljenje! Posljednji papa test sam radila u novembru 2013. i bio je uredan ali nekako u martu - aprilu su se pojavile male bradavice na kozi ali ne i unutra,u pocetku tome nisam pridavala neki znacaj,nisam ni znala sta je,ali sam se raspitala pa sam tako otkrila da su to moguci kondilomi.Narucena sam na hpv,papa test i kolposkopiju,ali i kod koznog....te bradavice se ne sire niti imam nekih problema s njima,nema ih puno,2 s jedne i 2 s dr strane,pa me zanima da li je moguce da to nisu polne bradavice,kondilomi? Muz nema nikakve siptome niti promjene na sebi.Ali se ja ipak bojim da sam prenosioc toga sad Hvala na pomoci,savjetu!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.07.2014. 00:55

Moguće je da se radi o kondilomima, ali i ne mora biti. Kada obavite gore navedene pretrage znat ćete sigurno.

erna1987

17.07.2014. 12:40

Znaci postoji mogucnost da i nisu kondilomi,ja cu se svakako testirati.A da li je moguce ukoliko se kondilomi vec neko vrijeme ne sire i nema ih unutra da nisam zarazila muza,odnosno da nisam prenosioc,jer ne koristimo zastitu. A te bradavice vec neko vrijeme niti se sire niti mijenjaju svoj oblik,jednostavno su tu.Moj papa test od novembra 2013. nije pokazao nista,a u martu aprilu su se pojavile bradavice,jeli moguce da se u tako kratkom vremenskom periodu pojave,ako su kondilomi?!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.07.2014. 15:10

Sve je moguće. Pričekajte pretrage. Ovako možemo samo nagađati.