Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14396

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Kontaktni dermatitis na ruci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Anemona

12.04.2014. 20:15

Molim pomoč. Na ruci več duže vrijeme (par godina) imam kontaktni dermatitis. Prvo se pojavio na prstenjaku, u području prstena, ali sam ga uspjela kremama riješiti. Onda je počelo sve jače i jače i prsten više ne nosim.
Bila sam i kod dermatologa, svaki put dobijem kortikosteroid od kojeg prođe i ubrzo se pojavi.
Proširilo se na dva prsta i dio dlana.
U mirnoj fazi koža je suha i oštećena, ali stanje je podnošljivo i onda najednom noću počne užasno svrbiti, do jutra je područje prekriveno malim mjehurima punim bistre tekučine i crveno, blago naotečeno.
Tekučina počne izlaziti van.
Izgleda užasno, evo sad peče, svrbi, koža je zategnuta, suha, oštećena tako da ne mogu ni prste do kraja stisnuti.

Što dalje? Kome se obratiti, čime mazati, kako popraviti tu situaciju? Da li mogu pomoči uzimanjem kakvih vitamina, nečeg na prirodnoj bazi,...

Danima sam držala pod kontrolom Bepantenom i Mustela barier kremom, pa je ok (ali nikad do kraja dobro), pa najednom bukne.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.04.2014. 10:55

Vitimini i slični preparati ne pomažu. Bilo bi dobro da napravite epikutano alergološko testiranje. Kortikosteroidne kreme i masti su uvijek najvažnije sredstvo u liječenju pogoršanja bolesti.