Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Opadanje kose


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Aleks...m

12.09.2017. 15:30

Postovanje:
Imam povisen androstendion 4,90.I dobila sam da pijem pilule Diane 35 i hormon je sada 2,63.Pilule pijem vec 3meseca,a kosa i dalje stravicno opada pa sumnjam da mi je hormon kriv za opadanje kose.
Gvozdje mi je 15,a feritin 62,3.Da li on treba da bude veci da bi kosa prestala da opada?
Sve ostale analize su u redu.Kosa mi opada po celoj povrdini glave i proredjuje se ravnomerno.Dlaka se jako istanjila i puca.
Sta vi mislite i sta mi preporucujete?
Hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.09.2017. 21:30

Manjak željeza kod vas nije prisutan. Nastavite Diane 35. Treba napraviti trihogram koji će utvrditi jačinu i vrstu opadanja kose.

Foxlife

14.05.2020. 22:15

Postovani,
Krajem veljace ove godine na glavi iza uha sam primijetila celavi krug bez kose. Otisla sam u polikliniku gdje su mi dijagnosticirali alopeciju areatu i dobila sam Elocom 1x1 kroz 4 tjedna. Nakon ta 4 tjedna krug se dobrano prosirio i nastavlja se siriti i dan danas (sada je 6x7cm). Vadila sam hormon stitnjace pocetkom ozujka i bio je 1,7. Izvadila sam i zub na kojem sam imala granulom (isto pocetkom ozujka). Sada sam trudna 11tjedana i kosa nastavlja ispadati, sinoc sam primijetila novi kruzic velicine 1cm na istoj strani glave gdje je i ovaj veliki krug samo je ovaj malo iznad njega. Napominjem da mi je krenula rasti kosa u sredistu ovog velikog kruga i ta kosa je iste boje kao sto je moja prirodna boja. Pijem folacin 1x1 zbog trudnoce. Vadila sam tsh prije par dana i on je 0,23. Moje pitanje je- smijem li ista od lijekova/injekcija primati u trudnoci i koliko obicno traje napad alopecie areate? Mene je stvarno strah da mi ne ispadne cijela kosa sad.
Hvala vam unaprijed na odgovoru.

Foxlife

14.05.2020. 22:15

Isprike, vadila sam i kks i zeljezo i urin i sve je u redu (zeljezo 15).

Borna Pavičić, dr. med.

19.05.2020. 22:50

Poštovana,
prema opisu bi se zaista moglo raditi o alopeciji areati. Ispadanje kose u trudnoći je često, no ipak bi najozbiljnije bilo da odete na pregled kod dermatologa da se vidi opseg i tip ispadanja i procijene mogućnosti za terapiju.
Također, vrijednost TSH je snižena (iako je ona obično i fiziološki niža u prvom trimestru trudnoće) pa bi bilo dobro konzultirati endokrinologa da se vidi da li je tu potrebna terapija.
Uz kortikosteroidne preparate u terapiji alopecije koristi se i minoksidil, no on nije preporučljiv u trudnoći.
Sama alopecia areata najćešće traje od nekoliko mjeseci do godinu dana.

Natalia7549

08.12.2023. 11:30

Poštovani,

Može li stres parirati minoxidilu? Prije 16 mjeseci sam prebolila covid i počela mi je ispadati kosa. U 6.mjesecu sam pocela koristiti sprej minox i vitamin D nedugo nakon, nalazi su svi ok osim niskog vitamina D. (Hormoni, štitna, kks, doktorica tvrdi da nije autoimuno).

Pila sam ga 2 mjeseca, iako mislim da sam napravila grešku što ga nisam duže pila? Iako koristim minoxidil skoro 6 mjeseci kosa mi opada, dnevno opadanje se smanjilo, ali nakom kupanja izgubim oko 60/70 vlasi iako je bilo situacija da jako malo izgubim.

Cijela godina mi je veliki stres, doktorica mi ništa konkretno ne govori šta je normalno oko ispadanja plus me uhvatio užasan svrab kose pa nastojim na svoju ruku smanjiti sprej svako drugi dan samo 1x dnevno jer vidim da manje svrbi tako. Jel to greška što ne sprejam svako 12 sati ili stres čini svoje?

Krešimir Musa, dr. med.

05.01.2024. 12:50

Poštovani,
kao što sam i prije pisao u ovom forumu, ja kao specijalist dermatologije rijetko propisujem minoxidil,, jer smatram da je njegova učinkovitost precijenjena, mada se spominje u svoj literaturi kao terapija za rast kose.
Samo ispadanje vlasi bi se moglo spriječiti primjenom lokalnih kortikosteroidnih i hormonskih preparata, ali za to bi se trebali javiti na pregled kod nadležnog spec. dermatologa.