Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Može li se mala beba razmaziti?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jubizubi

18.12.2011. 04:45

Majka sam tromjesečnog dječaka prema kojem ne znam kako bi se ponašala. Moje dijete prvih je mjesec i pol dana bilo jako maženo (nunkanje, pjevušenje, nosanje, tepanje). Pošto od samog početka dojim svoje dijete pedijatrica u rodilištu me uputila da djetetu dajem dojku na zahtjev, odnosno kada zaplače da mu prvo ponudim prsa i da dijete ne smijem ostaviti da plače već ga moram utješiti i tražiti dalje što bi bio razlog plača.To je rezultiralo time da sam više nije htio zaspati ako ga ne bi uspavala na prsima, a i čim bih ga skinula sa prsa brzo bi se probudio pa smo postupak morali ponavljati, a ako bih ga ponesla prema krevetiću počeo bi se grčiti, da ne govorim o tome da bi plakao ako bih sjela mada bi ga držala u rukama - morala sam stalno šetati happy. Tada sam se počela pribojavati da sam možda dijete razmazila (a na puno mjesta piše da se male bebe ne mogu razmaziti), a i počela sam se brinuti o kućanstvu i više nisam bila na raspolaganju svake minute. Obiteljska prijateljica koja je inače babica upozorila me još prije mjesec dana da do tri mjeseca dijete mogu odgojiti da se i samo malo zabavlja, te da ga ponekad mogu ostaviti i da plače - ako vidim da ga ništa ne boli, da je sit, suh, da mu nije vruće ni prehladno. Ti pokušaji nisu svaki put bili uspješni, jer on ne bi prestajao plakati i po 20 min., nekad bi izdržala a nekad ne bi pa bi ga digla i tješila da se brže smiri. Sada sa tri mjeseca on ponekad više ni ne plače, on se dere bez suza i to jako da uši probija, udara nogicama, ostaje bez zraka, crveni u licu i plavi u jeziku, ali ako ga primim u naručje plač odmah prestaje, samo još neko vrijeme jeca. Molim vas, što je istina - može li se ili ne može beba razmaziti, i što mi je činiti? Hvala do neba!

Hana Hrpka, prof. psih.

21.12.2011. 21:15

Poštovani,
Za početak bih Vam se zahvalila što ste nam se obratili za savjet ovih putem. Moram priznati da je veoma pohvalno što ste odlučili potražiti pomoć i lijepo je što toliko brinete oko djeteta.
Iz Vašeg upita vidim da se osjećate bespomoćno i da ne znate kako dalje jer dobivate kontradiktorne informacije od patronažne sestre i od obiteljske prijateljice. Uloga roditelja jedna je od najzahtijevnijih uloga u našem životu i ponekad zna biti veoma stresna pa je jako važno imati puno strpljenja s djetetom. Niti jedan roditelj nije savršen i svi se loše osjećamo kada mislimo da griješimo. Jedna od stvari koja izaziva stres je plakanje djeteta, no to je normalno i s vremenom nestaje kod sve djece. Postoji nekoliko provjerenih metoda smirivanja djeteta kad ono ne prestaje plakati, npr. umotajte dijete u toplu, meku dekicu, pomičite dijete laganim pokretima, pustite mu laganu glazbu ili slično. Po Vašem opisu situacije da se naslutiti da ste dijete nesvjesno, tj. slučajno naučili takvom ponašanju jer ste ga tješili baš svaki put kad je plakalo. Važno je pokušati pomoći bebi koja plače da se smiri, tj. utješiti je. Nakon što vidite da su joj sve potrebe zadovoljene, a ona nastavlja plakati i ne možete joj pomoći, bilo bi dobro da bebu stavite u siguran krevetić, izađete iz sobe i smirite se. Tek nakon što se smirite opet pokušajte pomoći bebi, jer ako ste nervozni i frustrirani beba to može osjetiti i reagirati na to. Ako dijete ne možete ostaviti ni na kratko samo, da bi obavili kućanske poslove, bilo bi dobro postepeno dijete ostavljati samo, nakon što ste sigurni da su mu sve potrebe zadovoljene. Ispočetka na samo nekoliko trenutaka, pa nakon toga nekoliko minuta, i tako lagano povećavati vrijeme u kojem je dijete samo. Pritom je jako važno biti dosljedan i ustrajati u svom naumu jer djeci dosljednost pruža osjećaj sigurnosti. U redu je ako je beba zdrava i plače, jer bebe u prosjeku plaču 1-2 sata dnevno. Tako mala djeca nemaju osjećaj za vrijeme i svaki put kada izađete iz prostorije ono misli da ste ga 'napustili', stoga ga isto tako možete ostaviti u nosilici blizu sebe dok obavljate kućanske poslove kako bi vas vidjelo.
Nigdje niste naveli ulogu djetetovog oca u svemu tome, pa bi bilo dobro da pokušate, ako je moguće, i njega uključiti u brigu oko djeteta da Vam barem malo olakša situaciju i da Vam bude potpora. Bitno je i da se pobrinete i za sebe te da radite stvari koje Vas uveseljavaju. Odvojite određeno vrijeme samo za sebe jer sretan roditelj je dobar roditelj.
Ako mislite da Vaše dijete previše plače ili plače 'bez razloga', uvijek možete otići pedijatru za dodatne savjete ili informacije.
Potrudite se biti strpljivi kao i do sada. Uznemirene i bebe s grčevima će s vremenom prerasti fazu plakanja. Čuvati bebu na sigurnom je najvažnija stvar koju možete napraviti.
Također, neke savjete o načinima odgoja djeteta možete pročitati i na stranici Hrabrog telefona, tj. na slijedećem linku http://www.hrabritelefon.hr/hr/stranica/216/brosure-hrabrog-telefona. Možda ćete tu pronaći neke korisne informacije i za kasnije.
Ako budete imali još dodatnih pitanja vezanih uz odgoj djeteta ili Vam bude samo trebala podrška i riječi ohrabrenja, možete se i javiti besplatnoj i anonimnoj savjetodavnoj liniji Hrabrog telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Postoji i opcija chat-a na stranici www.hrabritelefon.hr svakim radnim danom od 15 do 18 sati.

Zaista je lijepo vidjeti da postoje izrazito brižne majke koje svoju energiju daju djeci. Ako pružate dovoljno ljubavi i strpljenja tako malom djetetu, vjerujem da ništa ne može poći po zlu. Samo tako nastavite biti brižni i otvoreni za nova učenja i razvoj kao roditelja.
Želim Vam puno sreće u daljnjem odgoju sinčića!
Srdačan pozdrav!
Hana Hrpka, prof.