Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


VELIKIII problem


Autor Poruka

Denis

13.05.2002. 12:44

Postovani doktore.
Bicu malo opsirniji sobzirom da moje stanje nije bas jednostavno objasniti a nadam se da ce i Vama biti lakse dati svoje misljenje.
Muskarac, 33 godine , pusac, vikendom po koje pivo, momentalno nastanjen u Australiji od prije 6 godina. Sve je otprillike pocelo prije godinu i pol dana kada sam poceo svremena na vrijeme da osjecam blagu mucninu bez povracanja, vrtoglavicu i uopsteno los osjecaj u cijelom tijelu. Malo mi je tesko objasniti taj osjecaj ali pokusacu. Uglavnom pocinje sa tom blagom vrtoglavicom i mucninom a onda slabost u cijelom tijelu uz lagano stezanje pojedinih misica.Ovo stezanje misica mi ne predstavlja problem vec sam jednostavno, kad mi naidje takvo stanje, sam sebe uhvatio da stisnem misice vilice ili misice sake ili nogu. Slabost u cijelom tijelu je jaka tako da jednostavno ako sam na poslu nisam u stanju da obavljam bilo kakav posao.Osjecaj u rukama i nogama je slican onom kao kad se neceg do smrti uplasite stim da nema promjena rada srca. Cak i kod kuce jednostavno se "oduzmem" na fotelji i cekam da prodje. Taj "jaci napad traje 10-15 minuta nekad krace ili duze a zatim se smiruje na .....recimo 10-tka je taj napad, a smanji se na 3-4 i onda me tako drzi dan ili dva , a ponekad i sedmicu sa ponovnim javljanjem tih jacih napada. Nekad zna da naidje nekoliko puta dnevno a nekad samo jednom . Evo recim , danas, super sam se osjecao cijeli dan do 5 sati popodne kad me je opet uhvatilo. Jednostavno me onesposobljuje za bilo sta sem da se , kako sam vec rekao "uvalim" u fotelju i cekam da se barem malo smiri. Promjena apetita nemam. Problema sa spavanjem takodje. Takva stanja mi nailaze periodicno , ponekad u 2-3 mjeseca ponekad mjesecno , uglavnom intervalski.
Do sada sam radio gastroskopiju, kolonoskopiju, ultrazvuk stomaka, rendgen pluca, krvnu sliku , CT grla (posto sam jedno vrijeme osjecao nekakvo peckanje u grlu) i glave. Svi nalazi su uredni sem gastroskopije koja je pokazala tri manja cira na jednjaku (kako dr. kaze na samom ulazu u zeludac). Moj doktor ne misli da bi trebao raditi bilo kakve druge pretrage jer on smatra da ovo moje stanje dolazi od tih cireva sto ja jednostavno ne mogu da prihvatim. Jeste da vrlo cesto imam bolove u gornjem dijelu zeluca ali ti bolovi nisu jaki i nisu povezani sa pojavom ovog sto mi se desava.
Molio bih Vas da mi date bilo kakav savjet jer ovakav zivot mi je vec dosadio jer jednostavno ne mogu da funkcionisem normalno. Unaprijed se zahvaljujem.

Doc.dr.sc. Žarko Babić

11.07.2002. 21:56

Javite se prvo neurologu. Doc.dr.sc. Žarko Babić