Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


...


Autor Poruka

Ivo

30.12.2005. 12:35

Poštovani...

Zanima me jedna stvar što se dogodi kad vam izvrše nefrektomiju, što dalje treba radit , dali poslje operacije morate na neke dodatne pretrage ili testiranja te dali se preporučuju kakve djete.
Moj slučaj je ovakav moja majka je prije 15 dana imala 4 operaciju , treću u području bubrega i treću u ovoj godini.
Radi se o nekoj vrsti tumora (raka) o kojem se ništa nezna : Poslje druge operacije je imala kemoterapiju koja joj ama baš ništa nije pomogla nego odmogla a bila je preventivna.
Na zadnjoj operaciji je izvršena nefrektomija desnostrana o kojoj moja cijela obitelj i moj otac koji o tome vodi računa nismo ništa znali pa tako ni moja majka koja je to saznala preko interneta što znači nefrektomija.A da kažem kako je i sama otkrila da ima tumor na nadbubrežnom žljezdom putem interneta , a hrvatski stručnjak joj je davao šumeće tablete za željezo.
Molim vas da mi pomognete i da mi savjetujete što je činiti..

Hvala Ivo...

prof.dr.sc. Petar Kes

03.01.2006. 20:08

Poštovani, radi se o ozbiljnoj bolesti radi koje je odstranjen bubreg. Liječenje provoditi specijalista-urolog, a u slučaju potrebe zračenja potrebno je konzultirati radioterapeuta i/ili onkologa (posebno u slučaju kemoterapije). Neotuđivo je pravo bolesnika da zna dijagnozu. Od bolesnika potrebno je zatražiti prije svakog operativnog zahvata, težeg dijagnostičkog zahvata i/ili medikamentozne terapije (posebno diferentnim lijekovima - citostatici...) pismeni pristanak. Nefrektomija znači da je bolesnici odstranjen bubreg; nakon nekoliko tjedana potrebno je ispitati funkciju preostalog bubrega (obratite se za pomoć internisti-nefrologu), a na temelju rezultata analize - ako je potrebno - moguće je odrediti bubrežnu dijetu ili neke lijekove. S poštovanjem, prof.dr.Petar Kes