Ultraprerađena hrana povećava rizik od kronične bubrežne bolesti


Ultraprerađena hrana povećava rizik od kronične bubrežne bolesti

Rezultati nove studije pokazali su da je visoka konzumacija ultraprerađene hrane značajno povezana s povećanim rizikom od kronične bubrežne bolesti. Za potvrdu ove pozitivne povezanosti potrebna su buduća istraživanja s prospektivnim dizajnom.

Kronična bubrežna bolest pogađa između 8-16% svjetske populacije, a procjenjuje se da je njegova prevalencija u SAD-u oko 15% među odraslim osobama. Epidemiološke studije su izvijestile o povezanosti između konzumacije određene hrane, hranjivih tvari i prehrambenih obrazaca i rizika od kronične bubrežne bolesti; međutim, manje se zna o utjecaju prerade hrane na učestalost kronične bubrežne bolesti.

Kronična bubrežna bolest se smatra multifaktorijalnom kroničnom bolešću koja može biti povezana s više čimbenika rizika, uključujući genetske čimbenike, pušenje, upotrebu nefrotoksičnih lijekova, dijabetes, pretilost i kardiovaskularne bolesti. Osim navedenih čimbenika rizika, prehrana, jedan od promjenjivih okolišnih čimbenika, kontinuirano se prepoznaje kao etiološki i prognostički čimbenik kronične bubrežne bolesti.

Izvor:
Frontiers in Nutrition