Visoke razine TMAO u krvi predviđaju rizik od kronične bolesti bubrega


Visoke razine TMAO u krvi predviđaju rizik od kronične bolesti bubrega

Rezultati nove studije pokazali su da visoke razine TMAO (trimetilamin N-oksid) u krvi predviđaju budući rizik od razvoja kronične bolesti bubrega tijekom vremena. Rezultati se temelje na više od desetljeća istraživanja uloge mikrobioma crijeva u kardiovaskularnom zdravlju i bolestima, uključujući štetne učinke TMAO-a, nusprodukta koji stvaraju crijeva bakterije iz hranjivih tvari kojima obiluje crveno meso, jaja i druga hrana životinjskog podrijetla.

Inače, ovi rezultati su u skladu s ranijim prijavljenim pretkliničkim studijama modela koje pokazuju da TMAO izravno potiče smanjenje funkcije bubrega i fibrozu tkiva.

Kronična bubrežna bolest veliki je i rastući javnozdravstveni izazov u SAD-u i globalno, a pogađa oko 10-15% svjetske populacije. Također je snažan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. Studija je pokazala da su razine TMAO jednako jak ili čak jači pokazatelj rizika od kronične bolesti bubrega od dobro poznatih čimbenika rizika kao što su dijabetes, hipertenzija, starija dob i rasa.

Rezultati studije potvrđuju sve veći broj dokaza koji pokazuju da bi snižavanje TMAO s propisanim lijekovima moglo biti učinkovito liječenje kod pacijenata kod kojih postoji rizik od ili s ranim znakovima bolesti bubrega.

Izvor:
Journal of the American Society of Nephrology