Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


akutni glaukom


Autor Poruka

igorjero

14.01.2015. 22:25

Moja je majka doživjela akutni glaukom prije 10-tak godina nakon čega je operirala lijevo oko (op.TTR oc.sin), a na lijevom oku izvršena je ND-Yag laser iridotomia, izbušene su 3 rupice za protok očne vodice. Najnoviji nalaz oftamologa je još i maculopatija, pa ju je liječnik specijalist poslao na pregled kod sp. za retinu. Pošto se sumnja da je akutni glaukom nastupio radi primanja atropina u narkozi 24 sata prije napada molim da mi odgovorite da li postoji opasnost za ovako bolesne oči, da ne bi slučajno došlo do ponovnog akut. glaukoma. Napominjem još da ninprije ni poslije napada nikad nije imala povišeni tlak u očima pa nije ni uzimala nikakvu terapiju. Hvala

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

18.01.2015. 04:20

Majka obavezno treba napomenuti medicinskoj sestri i oftalmologu prije pregleda i kapanja kapi za širenje zjenica, da je imala napad akutnog glaukoma!
Dalje će retinolog odlučiti treba li i kako širiti zjenice te dati upute kako prevenirati, ili reagirati na vrijeme, ukoliko eventualno dođe do novog napada nakon pregleda.

igorjero

19.01.2015. 23:00

Molim vas da mi odgovorite da li postoji i neki drugi način pregleda retine gdje nije potrebno širiti zjenice.
Osim toga interesira me i da li maculopatija može utjecati na tlak u očima i isto tako da li akutni glaukom (ako slučajno do njega dođe) može pogoršati stanje kod makulopatije. Hvala

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

21.01.2015. 22:25

Ograničeni pregled se može napraviti i na usku zjenicu, kao i OCT-om, no o tome će odlučiti retinolog. Makulopatija nema utjecaja na tlak, a visoki dugotrajni tlak će oštetiti u prvom redu očni živac.