Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Čudan osjećaj u oku


Autor Poruka

marin2000

20.03.2015. 20:15

Pozdrav
Imam 14 godina i problem sa očima.Čudan osjećaj u oku osjećam od pomrčine sunca koja se dogodila,kada sam ju gledao jednom sam imao masku za varenje,a drugi put sam pogledao sa suncanim naocalama i to gledanje je bilo dugo možda pola sekunde.Znači u oku odtada osjećam kao neku jako laganu iritaciju i lagano zamagljen vid na jedno oko,problem je što ne znam jer je to na mojoj pshiloskoj bazi zato sto stalno razmisljam o tome.Najvise me strah ako ti simptomi potraju duze,znaci li to neko trajno ostecenje vida,ako i je ostecenje vida moze li se to lijeciti ili se to siri dalje.Rekao sam roditeljima za ovaj problem,a u nasoj okolici nema sigurnijih i boljih oftamlologa,tako da je jedino rjesenje Zagreb.Nikad nisam imao problema sa vidom i ne nosim naocale.Stvarno Vas molim za pomoc jer sam prestrasen da nije nesto ozbiljnije.Mozete li bar reci o cemu bi mogao biti problem prije nego sto odem na pregled.
Hvala na paznji! happy

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

21.03.2015. 11:00

Sreća da slijedeća pomrčina sunca neće nastupiti tako skoro.... Ako ste gledali samo nekoliko sekundi, izgledi za bilo kakva trajna oštećenja su zanemarivi, no nešto duže direktno gledanje u sunce, čak i preko sunčanih naočala, može biti nepopravljivo opasno!

U tom slučaju može doći do oštećenja žute pjege, osjetljivog centralnog dijela mrežnice koji je najvažniji za dobar vid. Neposredna oštećenja nastaju zbog toplinskog djelovanja sunčevih infracrvenih zraka koje očna leća usmjerava na žutu pjegu, dok se oštećenja zbog djelovanja sunčevih ultraljubičastih zraka i visokonergetskog dijela plavog spektra nakupljaju tijekom života i obično manifestiraju u starijoj dobi. Filteri maske za varenje su obično dovoljni za kvalitetnu zaštitu od sunčevog zračenja. Ukoliko i sutra budete imali dojam slabijeg vida, pregled kod Vašeg oftalmologa bit će sasvim dovoljan za utvrditi je li vid uredan te postoje li neka značajnija oštećenja na očnoj pozadini.