Home / Forum / Specijalizacije - medicina / Oftalmologija / Polutvrde leće (RGP)

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116

Broj poruka: 451

Lukenda Adrian, dr. med.

Adrian Lukenda, dr. med.

Očna poliklinika OPTO CENTAR
Zagreb, Vlaška 64

Polutvrde leće (RGP)

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Gilbert123

13.03.2018. 22:40

Poštovani,
Imam jedno pitanje u vezi polutvrdih leća. Imam 24 godine i trenutno je 6. dan adaptacije. Na lijevom oku imam keratokonus drugog stupnja, a na desnom oku keratokonus trećeg stupnja Znam da treba proći 2-3 tjedna do potpune adaptacije no imam par problema u vezi njih pa me zanima trebam li se ranije javiti oftalmologu ili doći na kontrolni pregled nakon 3tj nošenja kao što je dogovoreno.
Naime, prvi problem je što mi se ponekad stvaraju mjehurići zraka ispod leće koji mi ometaju vid ako su položeni centralnije. Samim nošenjem se mjehurići maknu, a nekad i ponovno pojave.

Drugo, na lijevom oku mi je leća pozicionirana samo malo prema gore i medijalno te mi stvara halo svjetlosti u vidnom polju zbog loma na rubu leće, pogotovo kod gledanja u ekran laptopa ili tva, ne ometa centralni vid, ali periferni da.

Isto tako, kada prekrijem desno oko, s lijevim okom ne mogu čitati na normalnoj udaljenosti jer mi je slika relativno čista, ali podvostručena te se slova toliko preklapaju da dolazi do toga da ništa ne vidim. Polaganim "škiljenjem" mogu doći do trenutka kad smirim to podvostručenje i slika bude relativno normalna.

VOD: ccl -6,25 dsph = 0,9
VOS: ccl -4,25 dsph = 0,9

Do sada nikada nisam nosio niti naočale niti leće te ću još po dogovoru ići na cross linking.
Zanima me trebam li se ranije javiti oftalmologu? Je li sve to normalno ili? Zanemarujem sve neugodnosti nošenja leća jer mi je to jasno da tako treba biti, problem je samo vida i oštrine.

Unaprijed hvala