Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


adenoidektomija i septoplastika


Autor Poruka

Nina

25.01.2005. 13:39

Poštovani prof. dr. Bumber

Moj sin 14 g proteklih nekoliko mjeseci slabije cuje na jedno uho. Nikakvih bolova u uhu nije imao, ali sam primijetila da hrče i otežano diše, a povremeno ima i glavobolje. Nakon pregleda kod specijaliste i nalaza audiometrije i timpanograma, postavljena je dijagnoza: HAL, otitis med. secr. bill. Deformatio septi nasi. Predložena je adenoidektomija uz miringotomiju i postavljenje cjevčica u oba uha, te septoplastika u ETA, budući je specijalist mišljenja da se istovremeno može obaviti i ispravljanje devijacije nosa. Obzirom da je prvi specijalist kod kojeg smo bili naglasio da se devijacija ne operira prije 17g, a operater smatra da je bolje sve odjednom napraviti, molim Vas Vaše cijenjeno mišljenje. Da li su sva tri zahvata odjednom previše za dijete i kakav je oporavak u toj dobi? Unaprijed zahvaljujem

prof. dr. Željko Bumber

26.01.2005. 11:50

Operater je dosta radikalan . Ja osobno obično radima u dva akta
/adenoide te potom septum/. Ako operater inzistira može i u jednom.
U koracima 1) adenotomija i mirinotomija i uklanjanje sekreta iz srednjeg uha.
Nakon tri do četiri tjedna audiološka obrada i odluka o slijedećem zahvatu . U dogovoru sa operaterom odlučite se za verziju koju će operater definitivno predložiti.

Nina

27.01.2005. 07:38

Operater je definitivno predložio ovaj zahvat odjednom i odredio datum operacije. Do odlaska u bolnicu više ga ne mogu kontaktirati jer sam u drugom gradu, a prilikom pregleda nisam ga pitala za rizike. Iako imam puno povjerenje u njegovu stručnost, ja se kao roditelj bojim rizika pa Vas molim da mi kažete može li doći do komplikacija i kakav je postoperativni tijek (temperatura, bolovi)? Veliko hvala na odgovoru.

prof. dr. Željko Bumber

27.01.2005. 12:56

Do komplikacija može doći prilikom svakog pa i najmanjeg zahvata.
One su minimalne a postoperativni tok je u pravilu miran (bolovi samo ako su uklonjene tonzile. Mislim da možete ipak biti mirni.

Nina

31.01.2005. 07:23

Poštovani prof. dr. Bumber
Najljepše Vam zahvaljujem na Vašim riječima i vremenu koje ste odvojili.
Nina

Nina

08.03.2005. 14:02

Poštovani dr Bumber
Dijete je naručeno za operaciju tek sredinom četvrtog mjeseca. Proteklih nekoliko dana žalio se na glavobolje, a protekle noći nije spavao od bolova u uhu. Doktor opće prakse ga je danas pregledao i rekao da je uho jako upaljeno i da može doći do puknuća bubnjića. Što se događa u tom slučaju i što trebam poduzeti, da li je potrebno nazvati liječnika gdje je dogovorena operacija? Bolovi su veliki, temperatura 38 - 39, dobio je Dalacin C kapsule 2x1. Budući da živim u mjestu gdje nema ORL specijalista ne znam koje korake trebam poduzeti u tom slučaju.Molim Vas za odgovor i najsrdačnije zahvaljujem.
S poštovanjem, Nina