Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Apneja u snu


Autor Poruka

kikalela

04.04.2011. 14:50

Poštovanje, imam dječaka od tek napunjene 2 godine i unazad pola godine počeo je jako hrkati. Nisam to tada smatrala da bi moglo biti nešto strašno dok nisam primjetila da je počeo teško disati kroz nos iako nije prehlađen. Tijekom noći diše na usta, a sad prije dva mjeseca primjetila sam da prestaje i disati. Sad kad je to sve češće , posjetili smo pedijaricu koja nas je uputila kod otorinca, ali dobila sam termin tek 16.05. Zanima me da li mogu tako dugo čekati na pregled s obzirom na njegovo stanje. Dobili smo terapiju Fluimukan+kapi za nos(od pedijatrice). Krenula sam sa njim i u slanu sobu i molim Vaše mišljenje. Inače dijete nije bilo bolesno osim lakših prehlada bez temperature.Bojim se tih prestanka disanja koji traju i po 8 sekundi, pa počne disati i tako u više navrata tijekom noći.

Domagoj Parazajder, dr. med.

08.04.2011. 02:10

Najvjerojatnije su apneje posljedica uvećanih adenoidnih vegetacija i/ili krajnika. Ukoliko dijete ima jake apneje, učinite pregled ranije (nije panika, ali svakako neugodno izgleda), najvjerojatnije će biti potreba operacija. Ukoliko se želite naručiti u našu ustanovu, čeka se manje happy Lijepi pozdrav!

vrozic

26.11.2012. 16:15

Poštovani, mom je sinu 9 godina i dijagnosticiran mu je ADHD u blažem kombiniranom obliku. Na niti jednom pregledu, a obavili smo ih dosta, 2 x psiholog, 3 neurolog, 1x psihijatar, 2x loogoped, 2x EEG i MR mozga, nitko nas nije pitao za hrkanje u snu, a ujedno sam uvijek napomenula da se u noći budi i dolazi spavati k roditeljima i ima jako nemiran san....uz to i hrče. Nažalost nisam uvidjela prestanak disanja u snu. Pročitala sam negdje, sasvim slučajno da bi apeja mogla biti uzrok ADHD-u i sad mislim da kad doktoru dođem s tom idejom, nakon svih silnih pregleda, da neću dobiti niti uputnicu za otorinolaringologa, a kamoli za kliniku za prećnje sna. Zanima me da li bi prema svemu ovome on mogao imati apneju i mogu li te preglede negdje obaviti privatno.
Hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

22.12.2012. 18:35

Poštovana, iako ADHD nije dio moje specijalizacije i užih specijalizacija, uvidom u stručne članke došla sam do slijedećih podataka o mogućoj povezanosti ADHD-a i poremećaja spavanja: poremećaj spavanja se ponekad može zamijeniti za ADHD ( zato ga treba isključiti u postavljanju dijagnoze) i ADHD može biti uzrok poremećaju spavanja. U mogućim etiološkim čimbenicima, ne spominje se poremećaj spavanja kao mogući uzrok ADHD. Hrkanje noću kod Vašeg djeteta može imati sasvim prozaičan razlog, a to je postojanje povećanih adenoidnih vegetacija. Isključite ih kao mogući uzrok.Tek nakon toga, možete se obratiti Centru za poremećaje spavanja pri bolnici Sv. Ivana na Jankomiru.