Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


AST-O i TONZILEKTOMIJA


Autor Poruka

zelenatrava

21.06.2014. 11:15

Poštovani,

mojem sinu (8 godina) je na ORL pregledu fiberom ustanovljena 100% opstrukcija efifarinx-a, te umjereno hipertrofične tonzile. Indicirana je adenoidektomija.
Krvnim pretragama na Srebrnjaku, gdje smo obavili alergološki pregled ustanovljen je i povećani AST-O 305 klU/L (ref. interval 0-240), te visoka alergija na grinje. Limfni čvorovi se palpiraju sitno uvećani submandibularno, a unazad par mjeseci vidljivi su i limfni čvorovi na preponama.
Da li je povećani AST-O apsolutna indikacija za tonzilektomiju, bez obzira što dijete nikad nije imalo angine niti se žalilo na bol u grlu, a do sada osim par puta dvodnevne temperature nije niti bio bolestan? Da li su uz takav nalaz AST-O-a potrebne daljnje pretrage te eventualno liječenje, bez obzira što, osim disanja na usta i postanalnog dripa, te posljedično povremenog pročišćavanja grla, nema simptoma bolesti. Svi ostali nalazi krvi (osim povećanih eozinofila) su uredni i u granicama referentnih intervala. Da li je u slučaju prisutne alergije poželjno sačuvati tonzile da ne bi nastali problemi s plućima?

Pozdrav

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

28.07.2014. 15:25

Poštovana, navedena vrijednost AST-a nije apsolutna indikacija za odstranjivanje nepčanih tonzila, već samo jedan od orjentira u planiranju terapije. Pri određivanje terapije tonzilektomijom, pacijenti obično imaju puno više vrijednosti AST-a, nerijetko i po nekoliko tisuća. Ukoliko dijete nema godišnje barem 4-5 gnojnih angina, sačuvajte ih za budućnost.