Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Benil kapi - ovisnost


Autor Poruka

dzambo

19.09.2014. 10:10

Poštovani,
naime već dugi vremenski period sam ovisan o benil kapima za nos. Počelo je od obićne prehlada kada sam koristio kapi i nisam prestao nekoliko dana i to je preraslo u ovisnost. Par godina već svaki dan nekoliko puta kapam kapi. Nos mi se odjednom začepi i ne mogu da dišem, a spavati da ne govorim. Uvijek moram sa sobom imati bočicu kapi jer mi se baš često u danu začepi nos. Da li se mogu riješiti ovoga i na koji način, postoje li kakve druge kapi kojima mogu riješiti ovo ?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.12.2014. 00:15

Poštovani, uporabom kapi za nos u navedenoj količini i vremenskom periodu, izazvali ste pojavu medikamentoznog rinitisa koji se manifestira još jačim edemom nosne sluznice koji u sve manjoj mjeri reagira na terapiju navedenim kapima. Stvorio se začarani krug u kojem uzimate stalno veću količinu kapi koje imaju sve manji učinak. Jedini način da prekinete taj krug je uzimanje kortikosteroida u spreju ili kapima kroz duže vrijeme. Prvih mjesec dana se uzimaju u nešto većim dozama, a zatim u standardnim dozama. Nemaju tako promtni učinak kao kapi za nos, ali dugoročno, djeluju puno učinkovitije. Ukoliko je potrebno, može se koristiti i kirurška terapija u vidu turbinotomije.