Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bolovi nakon operacije karcinoma tonzile


Autor Poruka

marijana.11

06.02.2014. 21:20

boli me vrat ,tesko kao da imam nesto u vratu i boli me lijeva strana ,rame skroz do lakta i ne mogu lijevu ruku podic do visine ramena.
jako tesko gutam.bio sam na operaciji karcinoma tonzile prije godinu dana.
isao sam pa sve preglede i ultrazvuk .nalazi su u redu. ne pokazuju nista medutim mene i dalje boli i tesko gutam.
jel ima nekakvo alternativno rijesenje za to ? da li bi pomogle toplice ?
pri operaciji su mi uklonili cijeli misic na lijevoj strani i uklonili su mi zivac.
bio sam na zracenju ,poslije toga mi se pogorsalo gutanje 90%.
dijagnoza je carcinoma planocellulare tonsillae sin. carcinoma metastaticum lymphonodorum
sto treba uciniti da se stanje gutanja popravi ?
koliko dugo traje oporavak?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.08.2014. 04:05

Poštovani, Vaši simptomi su očekivani obzirom na operaciju i postoperativno zračenje.Otežano gutanje nastaje zbog upale sluznice jednjaka, ždrijela ili usne šupljine kao posljedice zračenja, dok poteškoće sa ramenom i rukom nastaju zbog resekcije živca n. accesoriusa koji se žrtvuje prilikom disekcije vrata i odstranjivanja paketa limfnih čvorova i vratnog mišića. Oba simptoma možete značajno ublažiti; preporučujem da se pridružite ako imate mogućnosti grupi pacijenata koji su operirani od Tm glave i vrata.Grupe se organizirane pri ORL klinikama i bave se prvenstveno rehabilitacijom i edukacijom pacijenata. Problem sa ramenom i rukom rješavate fizikalnom terapijom, dok kod otežanog gutanja osim uzimanja antacida 3-4 x dan i sredstva protiv bolova i mukozitisa, morate promijeniti konzistenciju (tekuća i polukruta hrana), temperaturu (hrana sobne temperature) i sastav hrane ( bez začinjene hrane, alkohola, kofeina). Također, potrebno je isključiti kandidijazu sluznice. Obično operater vodi i usmjerava pacijenta kroz postoperativno razdoblje i upućuje ga na rehabilitaciju.