Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


odgođena operacija


Autor Poruka

nives t

18.02.2014. 09:45

Poštovani,
imam sina starog pet godina koji od rođenja pati od čestih upala ušiju. Prošle godine u 5 mjesec upučen je ORL specjalisti koji mu utvrđuje ogroman treči krajnik, zamučene bubnjiće, a nalaz tiponometrije je lijevo-304 daPa, desno -256 daPa oba tipa B. Nakon toga radimo kontrole svaka 2 mjeseca i nalaz je uglavnom isti (osim u 9 mjesec, nakon kupanja u moru kad nalaz bio tipa C). Inače, dijete konstantno slabije čuje, hrče dok spava i ima jako ružan zadah. Doktorica preporuča operaciju krajnika i ugradnju cjevčica za što smo se i upisali 30.03.2014. Međutim, u međuvremenu je prebolio šarlah i anesteziolog traži odgodu opercije najmanje 4-6 mjeseci, tako da bi slijedeći termin bio tek krajem 6 mjeseca, a i doktorica kaže da bi u tom slučaju s tom operacijom bilo najbolje pričekati kraj ljeta.
Mene sada muči jeli to predugo čekati s obzirom na tako loše nalaze timpanometrije i može li to dovesti do trajnog oštećenja sluha.

Zabrinuta mama

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.08.2014. 04:05

Poštovana, teorijski svako dijete koje im timpanogram tipa B dulje od 3 mjeseca, treba biti operativno zbrinuto (ventilacijske cjevćice i adenotomia) kako bi izbjegli trajno oštećenje sluha. Kažem teorijski,svjedoci smo da u praksi to ne funkcionira u navedenim vremenskim okvirima. Budući se dr anesteziologije protivi operacijskom zahvatu, možete održavati postojeće stanje sluha konzervativnim mjerama, te redovito kontrolirati nalaz TA i timpanometrije.Ukoliko primjetite znatno pogoršanje, nije preporučljivo više odgađati operaciju.