Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bris grla, spolne bolesti


Autor Poruka

izzy24

06.03.2014. 14:55

Imala sam nezaštićeni oralni seks s i napravila bih bris grla da vidim jesam li slučajno dobila koju spolnu prenosivu bolest, hpv i ostale. Mogu li se one vidjeti običnim brisom grla ili treba nekakav posebni? Hvala!

brum22

29.05.2014. 11:05

Poštovani, molim Vas za pomoć.

Naime, u vezi sam već godinu i pol i to mi je treći seksualni partner. U 6.mj.2013. dijagnosticiran mi je HPV, a u 9.mj. učinjenom kolposkopijom i biopsijom CIN 3. U 12.mj.2013. učinjena je LLETZ konizacija. Zahvat je protekao uredno, a prvi PAPA nalaz nakon operacije je također bio uredan – 4.mj.2014.

S prijašnja dva partnera sam prakticirala oralni seks, iako rijetko. Sa sadašnjim partnerom, oralni seks je češći i ovaj puta obostrani. Znala sam s vremena na vrijeme imati nešto poput bezbolnog mjehurića na unutarnjoj, desnoj strani usnice. To je bio u razdoblju 2011.godine. Taj mjehurić je bio u boji kože. Takav isti je u dva navrata imao moj sadašnji partner.

Prije nisam strahovala od oralnog seksa, međutim, kada sam naišla na par informacija o porastu orofaringealnog karcinoma uslijed HPV-a, uplašila sam se i sadašnji partner i ja smo otišli na pregled kod ORL. Nalazi su nam uredni.

Molim Vas zato za savjet i pomoć. Svjesni smo rizika i svega što bi nam oralni seks mogao donijeti, ali uz to nas muči i ljutnja jer imamo samo 22 godine i voljeli bismo se „iživiti“. Oprostite ako zvučim neozbiljno i smiješno, ali žao nam je da nam se to sve dogodilo. Zato od Vas tražim mišljenje. Da li da oralni seks skroz izbacimo? Ili da ga smanjimo na najmanju moguću razinu? Ili da jednostavno nastavimo kako nam u tom trenutku dođe? Bez restrikcija.
Kolike su zapravo incidencije raka grla uslijed HPV virusa?

Puno Vam hvala i molim Vas za pomoć. Želim da partner i ja vodimo što kvalitetniji život, pa tako i seksualni. A ovo nas strašno brine.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.06.2014. 01:05

Za Izzy24:
HPV i ostale virusne spolno prenosive bolesti nije moguće dokazati bakteriološkim brisom ždrijela; potrebno je učiniti serološke pretrage.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.06.2014. 01:05

Za brum22:
Poštovana, ukoliko ste trajno zaraženi ( odnosi se na 10-15% svih zaraženih) HPV virusom genotipa visokog rizika ( ima ih petnestak, ali najpoznatiji su HPV-16 i HPV-18), tada postoji rizik za nastanak karcinoma genitalija, maternice, usne šupljine, baze jezika i orofarinksa. Odnosno, postoji 32 puta veći rizik za nastanak karcinoma orofarinksa u odnosu na osobe koje konzumiraju alkohol, te pušače u kojih je rizik samo 3 puta veći. HPV genotipa niskog rizika odgovorni su za nastanak genitalnih bradavica, papiloma grkljana i sl. Žene su najizloženije karcinomima maternice, dok su muškarci skloniji karcinomima usne šupljine i ždrijela. Predlažem da učinite dodatne serološke pretrage i tipizaciju HPV virusa kako bi znali korigirati svoje buduće ponašanje.

brum22

09.06.2014. 19:45

Hvala Vam puno na odgovoru!

A recite još samo, ako partner nema kondilome i ako bi se oralni seks pružao u njegovu korist, da li taj nedostatak kondiloma smanjuje mogućnost zaraze? Jer ja zasigurno imam jedan od HPV-a visokog rizika, čim sam razvila CIN 3.

I ako je partner svega nekoliko puta meni pružao takav način odnosa, kolike su mogućnosti da se njemu nešto dogodilo (ili će se dogoditi)?

Molim Vas još samo za taj odgovor!

Srdačan pozdrav!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

02.08.2014. 20:50

Poštovana, učinite serološke pretrage i tipizaciju virusa, samo tako možete znati točno stanje. Sve ostalo su pretpostavke. Broj odnosa nije važan, zaraza može nastati i nakon samo jednog odnosa.