Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


osječaj stezanja i knedle u grlu


Autor Poruka

zvonko1

09.03.2014. 12:00

znam da postoji ova tema već ali svaki puta kad pokušam ostaviti odgovor ,ne želi ostaviti poruku iz nekog razloga
Poštovani!imam 26 godina i zadnjih 6 mjeseci imam osječaj knedle(imam osjećaj kao da imam neku kuglicu uz osječaj stezanja) u grlu.osječaj knedle je u području štitnjače.knedlu sam prvi puta primjetio za vrijeme ispitnih rokova kad sam bio pod velikim stresom i kad sam imao desetke neprospavanih noći u mjesec dana.također moram navesti da imam problema sa smanjenom salivacijom(zadnih 2 god) što je najvjerovatnije povezano sa pušenjem(pušim 20-30 cigareta na dan).prije god i pol sam imao problema sa neprestanom žgaravicom koja je trajala mjesec dana ,koja je prestala nakon što sam pio peptorane i smanjio pušenje.kad jedem to mi stvara osječaj olakšanja isto tako i prisilno podrigivanje,u zadnjih mjesec dana sam dobio oko 5 kg,često osječam neobjašnjiv osječaj umora pa makar spavao 10 sati ili više,nakon konzumiranja većih količina alkohola ,idučih 2-3 dana osječaj mi je duplo veči.također se osječaj knedle smanjivao i pojačavao tokom tih 6 mjeseci što je i bio razlog što nisam išao doktoru jer sam mislio da če proči u fazama kad je došlo do smanjivanja.
u obitelji i užoj familiji nitko nije imao problema sa štitnjačom i samo je majka imala miom vrata maternice.
ne koristim nikakve lijekove
alergičan sam na acetil salicilnu kiselinu i na sve peludi osim ambrozije
pušenje:20-30 dnevno
alkohol:samo vikendom(2-3 puta mjesečno) ali tada u velikim količinama
od ozbiljnijih stvari iz povijesti bolesti bio sam na tonzilektomiji kad sam imao oko 9 godina.

moja pretpostavka je da je osječaj ili psihičke prirode ili da je povezano s refluksom al me i dalje strah da možda nemam karcinom larinksa/farinksa.samo bih vas molio da mi kažete kolika je vjerovatnost da su moji simptomi uzrokovani karcinomom a ako mislite da je povezano s refluksom što da učinim da smanjim refluks.(znam da morem prestat pušit al sam več pokušavao nekoliko puta i svaki put posustao nakon nekoliko dana).p.s več sam nabavio uputnice za rentgen jednjaka,ultrazvuk štinjače i pregled kod otorinolaringologa.
inače sam student 6. god. stomatologije pa slobodno koristite stručne termine ako će vam to olakšati da mi objasnite moju situaciju

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

02.08.2014. 21:35

Poštovani, simptomii koje opisujete (osjećaj knedle u grlu,žgaravica, osjećaj olakšanja nakon konzumacije hrane i podrigivanja) dijelom su tipični za GERD, ali zbog stalnog osjećaja umora, smanjene salivacije i porasta tjelesne težine, nije naodmet učiniti kontrolu rada štitnjače (hormoni, UTZ). Znate i sam kako pušenje, stres i konzumacija alkohola djeluju na GERD. U slučaju GERD-a trebali bi isključiti zarazu sa helicobacter pylori i uzimati blokatore protonske pumpe nekoliko mjeseca. RTG jednjaka nemojte raditi prije pregleda gastroenterologa