Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


čuadn osjecaj u grlu i ždrijelu


Autor Poruka

ig31

20.03.2014. 13:10

Pozdrav. Prije, evo skoro 2 mjeseca, navecer iziđem u birtiju i popijem dva piva u u jednom trenutku osjetim kao da sma nesto progutao i kao da je to zapelo u grlu. Posto mi taj osjecaj nije prolazio3 dana posjetim ORL-ga. Onme pregleda onim svojim ogledalcima i kaze da ne vidi nista, tj. da je ORL klinicki uredan. Taj osjecaj starnog tijela nije prolazio pa sam nakon 5 dana opet otisao kod ORL-ga gdje mi je rekao da je to najvjerojatnije od refluksa žel. kiseline ipropisao mi je da pijem Controloc 40mg 2 tjednate da napravim neuropsiholoski nalaz, koji sam i napravio te se pokazalo da je po tome pitanju sve uredu. Napravio sam i CRP, KKS, DKS te bris grla i nosa i sve je u granicama normale. Nisam radio fiberendoskopski pregled niti ultrazvuk jer mi je doktor rekao da nema potrebe za time i da ce sve proci od Controloca. Ali evo 40-ak dana poslije toga stanje jos uvijek isto cak mi se cini i da se pogorsalo. Naime pocinjem ojecati lagane i tupe bolove u predjelu grkljana i ždrijela a navecer kada legnem taj osjecaj stranog tijela kao da se pomaknuo prema gore. Pocinje mi smetatii kada udisem zrak na nos ili na usta jer imam osjecaj kao da zapinje i onda me pocne lagano probadati, a najvise mi smeta prilikom gutanja slline a dok mirujem imam osjecaj kao da mi se nesto ''zaljepilo'' na podrucju izmedju zdrijela i nosne supljine a kad nesto radim kao da to padne u grkljan i epiglotis zadnje dvije noci sam se poceo buditi jer me zaboli glava od toga i ta me bol probudi a kad ustanem i ispljunem pljuvacka bude pomalo krvava... Jutros sam opet bio kod ORL-ga gdje je opet zakljucio da nije nistai da ce proci samo od sebe. Ne znam vise šta da radim? ovaj moj ORL.og tvrdi da nije nista opasno i da ce proci.. Jel moguce postaviti takve dijagnoze bez fiberendoskopskog pregleda ili ultrazvuka ili neceg slicnog? Najvise me zabrinajva sto me od svegatogapocinje boljeti glava (neka tupa bol u sredistu glave). Koji je vaš savjet? Šta da radim?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

02.08.2014. 20:50

Poštovani, nema potrebe mistificirati fiberendoskopski pregled, jednostavan je, brzo se izvodi i nisu potrebne nikakve prethodne pripreme. Svakako pruža bolji uvid u stanje gornjeg dišnog trakta nego jednostavan ORL pregled. Osjećaj da se nešto zalijepilo između nosne šupljine i ždrijela može biti stvaran i nastati zbog postnazalne sekrecije, odnosno sekreta koji se cijedi iz sinusa kroz nos u ždrijelo. Kod postojanja postnazalne sekrecije pacijenti također imaju osjećaj postojanja stranog tijela u grlu. Smetnje su izraženije ujutro i na večer; ponekad se pacijenti bude noću ili rano ujutro sa ždrijelom punim sekreta kojeg moraju iskašljati. Osim fiberendoskopije, preporučujem i radiološku obradu sinusa.