Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Endoskopija


Autor Poruka

www

15.09.2015. 20:50

Poštovani,

imamo dečkića 5,5 g. Ima alergiju na ambroziju, pelud, cvjetanje breze i sl. Kao terapiju koristi po potrebi escontral, ventolin i nasonex. U doba godine kada alergije su izraženije.

No pitanje je sljedeće, već smo dva puta bili kod otorinolaringologa i preporuka je sam za nos Nasonex i Sterimar. Dijete nema izraženije upale uha i grla, ne hrče. No diše više na usta, na nos slabije. Preporučuju mi endoskopiju da se vidi je li to disanje više na usta zbog utjecaja alergije ili trećeg krajnika.

Koliko je ta pretraga hitna, trebam li žurit ili još pričekat? Smetnje osim ovih nema nikakvih. Upalu uha je imao samo jednom, grlo možda dva puta godišnje.

Piše u nalazu: RNS bez patološke sekrecije, septum blago u desno.


Lp iz Bjelovara




Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

20.09.2015. 22:25

Poštovana, uvećana treća mandula ili adenoidne vegetacije se obično manifestiraju otežanim disanjem kroz nos, hrkanjem i učestalim upalama srednjeg uha. Ukoliko smetnje traju dulje vrijeme, moguća je pojava tkz. facies adenoidea, odnosno karakterističnog izgleda nosa i njegove okoline. Najsigurnija metoda postavljanja dijagnoze povećane treće mandule je upravo fiberendoskopija, te se temeljem nalaza postavlja ili ne indikacija za operativnu terapiju. Radi se o potpuno bezbolnoj pretrazi tijekom koje se nakon lokalnog anesteziranja nosne sluznice sprejem, fleksibilnim endoskopom ulazi u nos i vizulizira treća mandula, tj. njezina veličina.