Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Operacija uha


Autor Poruka

InesB

25.05.2015. 16:30

Poštovani,
moje dijete se kao beba od 6 mjeseci prvi put razbolio i imao je upalu uha. Odmah mu je napravljen mali zahvat bušenja kao bi sekret mogao iscuriti i nakon par dana opet je dobio visoku temperaturu i opet imao upalu uha. Tada smo dobili antibiotik i to je prošlu, međutim zadnji dan antibiotika on je opet dobio visoku temperaturu i opet smo ostali u bolnici gdje je antibiotik primao kroz venu. Ali to nije riješilo probleme i kad je imao 8 mjeseci odlučeno je ugraditi mu ventilacijske cjevčice i ostrugati treći krajni. Onda smo se godinu dana redovito kontrolirali i bilo je sve uredu.
I sada nakon 4 godine opet su se pojavile upale uha u 3 mjeseca 3 upale uha i 3 antibiotika po 10 dana. Na moje inzistiranje pedijatrica nas je uputila otorincu gdje je ustanovljeno da mora vaditi sve krajnike i upućeni smo da obavimo preglede otomikroskopiju i tonalni audiogram.
I dobili smo sljedeće nalaze: obostrano konduktivna nagluhost praga sluha desno između 30 i 55 dB, lijevo između 25 i 45 dB.
OM lijevo manja rubna restrakcija, kavum prazan, desno rubni defekt stražnje polovice bubnjića, polipi sluznice - suho
HAL
Endonazalno sluz, edem
Dijagnoza:
Hipertrofija adenoida
Vazomotorni i alergijski rinitis
Preporuča se operacija desnog uha i readenotomija.


Ja bi Vas molila ako mi možete malo pojasniti taj nalaz i reći kakva bi to bila operacija.
Unaprijed se zahvaljujem

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

29.07.2015. 21:00

Poštovana, operacijom desnog uha se nastoji zatvoriti rubna perforacija bubnjića, a nakon eksploracije srednjeg uha odlučuje se o daljnjem tijeku operacije ( npr. rekonstrukciji lanca slušnih košćica, odstranjivanju priraslica itd.). Polipi sluznice koji prominiraju u zvukovod upućuju na širenje infekcije na koštanu stijenku bubnjišta , znakovi su mogućeg kroniciteta i zahtijevaju obvezatnu eksploraciju srednjeg uha.

InesB

03.09.2015. 15:15

Poštovana,
djetetu je dijagnosticiran kolesteatom desnog uha. Naručen je za operaciju u listopadu, da li je to predugo da čekamo ili je to uredu. Da li će mu u istoj operaciji napraviti odmah rekonstrukciju bubnjića i lanca slušnih koščica? Koliko dugo traje operacija i boravka u bolnici?
Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru.
Srdačan pozdrav

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

06.09.2015. 21:45

Poštovana,
Dobili ste termin operacije za mjesec dana i nikakav se dramatičan pomak u međuvremenu ne očekuje u tijeku bolesti budući da kolesteatom ima duži tijek nastajanja. Obično se u jednom aktu, odnosno operaciji odstrani sadržaj kolesteatoma i rekonstruira u potpunosti lanac slušnih koščica. Vrijeme trajanja operacije ovisi o težini slučaja i umiješnosti kirurga, a predviđeni boravak u bolnici je cca tjedan dana.

InesB

08.09.2015. 22:15

Poštovana,
puno hvala na odgovoru.
Lijep pozdrav

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

15.09.2015. 20:40

Lijep pozdrav i Vama!