Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


flixonase prije operacije


Autor Poruka

kristina123

29.06.2007. 22:30

Septoplastika mi je zakazana za 6.8. i prije mi je ORL rekao da koristim Flixonase tako da odlučim dali ću cijeli život koristiti sprejeve ili ću operirati septum. Pošto sam alergičar Flixonase i dalje koristim ali mi doktor nije rekao dali ga smijem koristiti prije operacije. Dali se smiju koristiti sprejevi nekoliko dana prije operacije?

Domagoj Parazajder, dr. med.

02.07.2007. 22:40

Štovana, što se tiče spreja, slobodno ga koristite do same operacije, ukoliko za tim postoji klinička indikacija (liječenje alergije). Ne preporuča se korištenje spreja neposredno nakon operacijskog zahvata (makar ni to ne bi smjelo izazvati tegobe) . Nije mi jasno što ste htjeli reći vašom prvom rečenicom o izboru - operacija nosa ili sprej cijeli život. Očito je da je vaš problem otežanog disanja na nos dvostruk; operacijom se rješava deformacija nosne pregrade koja uzrokuje otežano disanje na nos, a kortikosteroidnim sprejem (kao što je Flixonase) liječe se simptomi alergije (otečena sluznica usred alergijske reakcije u nosu također uzrokuje otežan prolazak zraka kroz nos). Dakle, nakon uspješne operacije septuma rješava se jedan dio problema, i sigurno ćete lakše disati na nos - no alergija ostaje i, ovisno o tipu alergije (sezonska, cjelogodišnja) i simptomima, liječi kortikosteroidnim sprejem (postoje i druge vrste lijekova - najviše ovisno o dominantnim simptomima i uspješnosti terapije).

kristina123

04.07.2007. 22:45

Pošto operacija septuma nije obavezna, doktor je rekao da sama odlučim dali će operirati ili ću cijeli život živjeti sa sprejevima i otežano disati. To sam mislila u prvoj rečenici. Hvala na odgovoru!

Domagoj Parazajder, dr. med.

10.07.2007. 00:05

Nadam se da sam vam odgovorom razjasnio dvojbe. U svakom slučaju, ukoliko su simptomi alergije toliko jaki i česti, možete pokušati sa hiposenzibilizacijom (uspješna u oko 20% slučajeva, no vrijedi pokušati), a ista se provodi kod alergologa.