Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kohlearni fonizmi.


Autor Poruka

dzina

11.06.2007. 22:00

Postovani doktore! moja necakinja ima cerku staru 5 mjeseci kojoj je ustanovljeno u zagrebu u klaicevoj da su joj . nakon sedacije u snu se ispitaju slusni evocirani potencijali (abr,40hz) na stimulaciju klikom i logonom od 1000 hz obostrano nije dobiven odgovor niti na najjacem intenzitetu kohlearni mikrofonizmi odsutni. . kod djeteta postoji obostreano jako zamjedbeno ostecenje sluha .etiologija - moguce gensko ostecenje. potrebna je komplexna slusno govorna rehabilitacija. inpanogram obostrano tipa b.

dzina

12.06.2007. 10:10

molim vas ako mi mozete malo pojasniti ovo jer oni tamo ne zele

Domagoj Parazajder, dr. med.

14.06.2007. 09:25

Štovana, s obzirom na navedeno, kod djeteta se radi o teškom oštećenju sluha koje s obzirom na dob može biti ili, kako je navedeno, genetsko (do 50% slučajeva), ili eventualno posljedica infekcije za vrijeme trudnoće (najčešće virusi) ili kasnije (u vašem slučaju isključeno)... Oštećenje se nalazi na nivou pužnice (najčešće)/slušnog živca, makar je s obzirom na nalaz timpanometrije potrebno isključiti i dodatne smetnje od strane srednjeg uha (dio uha iza bubnjića gdje se nalaze slušne koščice koje prenoze zvuk prema pužnici gdje se mehanički val zvuka pretvara u električni impuls i prenosi do mozga). Kod djeteta je potrebno učiniti navedenu rehabilitaciju te dodatne pretrage (CT temporalne kosti...) gdje će se utvrditi postoji li mogućnost ugradnje umjetne pužnice što je vjerojatno najbolji izbor. U Zagrebu se najbolje javiti u polikliniku SUVAG, koji vrše rehabilitaciju te će dijete po potrebi uputiti na pregled u jednu od zagrebačkih orl klinika (S.Milosrdnice ili Šalata) gdje se vrši program ugradnje umjetnih pužnica. Sam sistem obrade takvog pacijenta je dobro uhodan i vrlo kvalitetan (RH je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj se vrši probir djece s oštećenjem sluha u svim rodilištima te adekvatno tome započinje rana terapija - slušna rehabilitacija i ugradnja umjetne pužnice pružaju najbolje rezultate ako se obave što ranije). Iskrene želje za uspješno liječenje.

dzina

15.06.2007. 14:45

Puno hvala na informacijama.Djevojcica je danas bila na CT-c analazi ce biti u ponedjeljak.jos jednom hvala na informacijama.

Domagoj Parazajder, dr. med.

02.07.2007. 23:55

Želim vam puno sreće i uspješno liječenje.