Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Gubitak mirisa i okusa


Autor Poruka

zlatokosa69

31.05.2015. 13:10

Postovani.prije dva mjeseca sam bila prehladjena kijavica smrcanje nosa itd,vec dva mjeseca neosjecam miris i okus bas nicega,jos i uz to nos me svrbi da nije za izdrzati nedavno sam radila nalaz stolice pronasli su mi bakterije one male kao konac bjel recite mi molim vas dali je moguce kako kaze moj porodicni dr da je moguce zbog tih bakterija nestanak mirisa u okusa,pa me zanima vase misljenje dali ce da mi se vrati okus i miris hvala unapred

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

29.07.2015. 20:35

Poštovana,
pretpostavka je da gubitak mirisa najčešće nastaje zbog postojanja fizičke prepreke laminarnom, odnosno linearnom protoku zraka u području najgornjeg dijela nosa. U najvišem dijelu nosa nalazi se maleno područje sluznice bogato receptorima njušnih živaca koje prima podražaj mirisa. Ukratko, da bi nos mogao imati urednu funkciju njuha, mora biti prohodan u navedenom području. Gubitkom ili slabljenjem osjeta njuha, pacijent automatski doživljava i kao gubitak okusa. Niste naveli da li ste obavili rinološki ili fiberendoskopski ORL pregled ili uzimali kortikosteroidne sprejeve za nos. Ukoliko je ORL status uredan, potrebna je neurološka obrada tijeka njušnih živaca.