Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


polip na glasnoj žici


Autor Poruka

nika2013

27.05.2015. 16:05

Poštovani i uvaženi doktori,
molim vas za pomoć i savjet.Naime u novembru prošle 2014 godine ustanovljen mi je polip na desnoj glasnioj žici.(polypus plicae chordae 1 dex).Predoložena mi je laringomikroskopijas na koju još uvjek nisam spreman do odem zbog ogromnog straha od opšte anestezije.Molim vas za pomoć i objašnjenje šta se dešava ako se polip ne ukloni ,da li može da dođe do njegove maligne alteracije ili neke promjene koja bi uzrokovala rak.Da li je bilo tavkih slučajeva u praksi i koja je šansa da se to desi. Šta se dešava ako se polip ne ukloni da li može tako stajati u nedogled ili se ipak mora skinuti prije ili kasnije.Da li postoji ijedna druga alternativa skidanja tog polipa osim u opštoj anesteziji ,čitao sam da se u americi ta problem rješva tako što se ktp/pdl laserom uđe kroz nos i na neki način spali taj polip koji se kasnije povuče to je kao neka revolucionarna metoda koja ima velikog uspjeha kao i klasična hirurgija.a sve se radi u lokalnoj anesteziji.
Molim vas za odgovor na moja pitanja.Da li ako polip miruje i dalje ne raste može tako da stoji i da se prati s vremena na vrijeme vizuelnim pregledom larinksa kod orl stručnjaka.
naglašvam da mi je na posljedenjem pregledu bio veličine zrna bibera(oko 3-4 milimetra). Inače glas mi je malo promukao i veći mi je problem što se zamaram kada govorim duže vremena nego sama promuklost koja je prisutna
Najsrdčanije vas pozdravaljam i molim za odgovor.Izvinjavam se na dužini mejla koji sam vam napisao

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

29.07.2015. 20:35

Poštovani,nemate nikakvog razloga za strah od opće anestezije i LMK-e; radi se o zahvatu koji nije pretjerano zahtjevan. Polip je benigna tvorba koja ima tendenciju rasta, njegovim rastom smetnje fonacije postaju izraženije i dugotrajnije, a kod osobito velikih polipa mogu se pojaviti i poteškoće sa disanjem. Obično nema tendenciju maligne alteracije, ali njegovo prisustvo zahtijeva redovitu fonijatrijsku kontrolu. U HR se odstranjivanje polipa radi u općoj ET anesteziji; zahvat je kratak, pacijent je miran i to operateru omogućuje brzo i precizno odstranjivanje polipa. Metoda koja Vas interesira nije u primjeni u RH, sam zahvat traje nešto duže i nije tako precizan jer pacijent nije savršeno miran kao tijekom opće anestezije. Inače, radi se o hladnom zahvatu, odnosno polip možete opservirati određeno vrijeme dok se ne ukaže potreba za odstranjivanjem.