Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Učestalo začepljenje uha uslijed nakupljanja cerumena


Autor Poruka

msedlar

08.11.2014. 21:55

Poštovani,
mom petogodišnjem sinu često se stvaraju čepovi od cerumena u ušima. Do sada je uz odgovarajuću terapiju prebolio svega nekoliko upala uha, međutim prije svake dijagnoze pedijatrica mu je morala dobro isprati uha da bi uopće vidjela da je uho upaljeno jer se od velikih tamnosmeđih čepova ništa nije vidjelo. Unazad nekoliko mjeseci sve češće mu se stvaraju ti veliki čepovi, zbog kojih smo primijetili da ne čuje dobro (jednom nam je napomenuo i da mu "šuška" u ušima). Bio je na ispiranju uha prije nekih mjesec i pol dana zbog istog problema, zatim smo ponovo odčepljivali prije 2 tjedna tinjajućim tuljcima (apotekarka nam je rekla da je cerumen zaštita i da ga ne smijemo često uklanjati). Nakon toga čuje kako treba, međutim, sad opet primjećujemo da ne čuje dobro te da opet ima čepove od cerumena u ušima. Molim Vas da nam preporučite najadekvatniji i najmanje invazivan način uklanjanja cerumena, budući da smo prisiljeni na češće uklanjanje istog zbog problema sa sluhom. Unaprijed zahvaljujem, uz lijep pozdrav.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.12.2014. 14:35

Poštovana, stvaranje cerumena je veoma individualno i njegova količina varira od osobe do osobe. Povećano stvaranje cerumena zahtijeva i češću toaletu zvukovoda i u tom smislu se preporučuju blage i neagresivne metode poput rastapanja cerumena raznim uljima ili sterilnom morskom vodom. U ljekarnama imate čitavu paletu pripravaka koje možete koristiti u navedene svrhe.