Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Gubitak sluha, zujanje u uhu i vrtoglavica


Autor Poruka

nadiinna

20.08.2013. 01:15

Pozdrav,
2-3 godine imam neprekidno zujanje u lijevom uhu. Od tad sam potpuno izgubila sluh. Od prije godinu dana su pocele nesvjetice, koje su s vremenom sve cesce. Nemam bolove u uhu, samo svrbez. Pocela sam sa ispiranjem, radila sam pregled centra za ravnotezu i to je uredno. Od lijekova sam koristila Ginko max, Stugeron forte, Betaserc i Canesten kapi. Zadnje sto sam uradila je CT lijeve strane. Dijagnoza je sljedeca:
CT temporalnih kostiju nativno aksijalnim skenovima od 0,6 mm te MP i SSD rekonstrukcijama, sa prozorom za kost i meka tkiva.
Obostrano se vidi da su vanjski slusni hodnici prohodni. U srednjem uhu se ne evidentira hiperdenznih areala, slusne koscice se jasno diferenciraju, urednih CT karakteristika. Obostrano mastoidi primjerno pneumatizirani, dijelom lako skleroticnih septa, sa mjestimice vidljivim manjim hiperdenznim zonama u smislu upalnog sadrzaja. Desno, kaudalno i straga u jednoj od mastoidnih celula vidi se sitni osteom promjera 2 mm. U podrucju fosse ovalis, tacnije nesto ispod nje ne uoci se hipodenznih areala koji bi ukazivali na promjene u smislu uputne dg. (otosclerosis).
Kostani okvir temporalne kosti se prati u kontinuitetu.
Kao nus nalaz napominje se da je okcipitalni kondil sa lijeve strane gotovo u cjelosti zauzet hipodenznom, jasno ogranicenom areom, kortikalis se prema laerokranialno ne prati u kontinuitetu (defekt iste), te pomenuta hipodenzna area siroko komunicira sa podrucjem balbusa vene jugularis superior. Denziteta je mekog tkiva (koliko je analiza moguca obzirom na artefakte isijavanja kosti). Nema periostalne reakcije.
par sitnih cisticnih struktura u prekazanim kostima baze kranijuma.

Mozete li mi molim Vas objasniti nalaz i dati svoje misljenje.
Unaprijed hvala.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.08.2014. 16:50

Poštovana, CT samo postavlja sumnju na moguću otosklerozu jednog uha (kojeg?); za potvrđivanje sumnje potrebna je potvrda audiološkom dijagnostikom.Nesvjestice sa navedenom dijagnozom nemaju nikakve veze. Osteom mastoidne celule zanemarite; uglavnom izuzetno sporo raste i obzirom na lokalizaciju, ne može izazvati značajnije štete.

vlatka97

11.09.2014. 10:50

Poštovani!

Nekoliko puta dogodilo mi se da u uhu čujem pulsirajući zvuk, kao da mi srce pulsira u uhu. To se najčešće dogodi kada sjedim u nepravilnom položaju pa ustanem. Pulsiranje obično prestane kada istegnem vrat, jednostano ga okrenem lijevo-desno. Inaće imam bolove u vratu i kralježnici. Radim za računalom i dnevno sam 9-10h u nepravilnom položaju.
Uho mi se za vrijeme pulsiranja začepi, koda je voda u njemu i to traje kako sam i opisala nekoliko trenutaka. Da li je to nešto ozbiljno ili...? Svašta se o tome da pročitati..
Imam 27 god., imam hipotireozu i povremeno preskakanje srca koje obično primjetim samo za vrijeme mjerenja krvnog tlaka, radi toga pijem Ormidol 25. Tlak je nizak, zna biti i oko 90/50 ( iako, za vrijeme pulsiranja u uhu nisam nikad provjeravala krvni tlak). Prije ili nakon tog pulsiranja u uhu ne osjecam vrtoglavice već ko nekakvu mučninu u želucu. Pulsiranje se čuje samo u jednom uhu, nikad u oba. Nemam nikakvih drugih tegoba, glavobolju nikad nisam imala.
Hvala.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.12.2014. 00:10

Poštovana, šum tipa pulsiranja u jednom uhu je kod Vas najvjerojatnije povezan sa cirkulacijskim smetnjama na nivou krvnih žila stražnjeg segmenta vrata koje neposredno opskrbljuju slušni organ. Pulsirajući šum se obično pojačava prilikom porasta krvnog tlaka, te se u dijagnostici koristimo doplerom vertebro - bazilarnog sliva i Willisova kruga. Sami ste postavili dijagnozu primjedbom da pulsiranje prestane čim promijenite položaj glave, kao i razgibavanjem vrata. Svakako trebate učiniti i RTG snimanje vratne kralježnice, te zatražiti pregled fizijatra