Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sta dalje?


Autor Poruka

NiN

14.01.2014. 23:20

Poštovana,

Već sva meseca mučim muku sa raznoraznim ORL simpromima. Simptomi traju po 5-6 dana, pa onda 2-3 dana bude bolje, pa opet nanovo. Znači, u poslednja dva meseca nijednom nisam bio bez simptoma duze od 2-3 dana. Pocelo je sa bolom u visini mekog nepca i spoja nosa i grla uz stalan bezbojan postnazalni sekret. Pa onda pritisak u usima i eustahikevim tubama. Prva terapija od ORL Dr. je bio Xyzal. Posle 15 dana dolazi do infekcije sinusa pa dobijam antibiotik (klaritromicin). Bol je bio dva dana levo nepce, pa dva dana desno, i takp na smenu, ali nikad obe strane ostovremeno. Posle svega toga bol se spusta nize prema glasnicama i pojavljuje se kad god malo vise naprezem glas, a zbog profesije to je cesto. Dva puta radjena indirektna laringo... sa ogledalcem, oba puta nalaz hiperemicne glaanice bez drugih promena. Nije to bol u tkivu, vec vise kao iritacija, posebno sa leve strane donjeg dela grla. Sada i spolja osecam bol na dodir levog scm misica. U medjuvremenu dijagnoza hronicni vazomororni rinosinusitis, Nasonex sprej i to je to. Blago sam promukao i imam cestu potrebu da se blago grleno nakasljem, pri cemu osecam bolnost leve strane u visini grkljana. Brine me sada ta lokalizacija problema na levoj strani. Ne verujem da to moze biti alergija. Ne verujem ni da je bakterijska infekcija, nema otola limfnoh cvorova, dr je svaki put prepipavala a i sam obracam paznju na to. Jedino sto zbog posla moram glasno i puno govoriti, ali zasto samo leva strana? Neke konkretne simptome refluksa nemam. Zabrinut sam.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.08.2014. 14:20

Poštovani, svi opisani simptomi mogu nastati zbog kontinuirane postanzalne sekrecije koju ne morate osjetiti. Budući ste naglasili da nemate GERD, učinite CT sinusa u aksijalnom, koronalnom i sagitalnom presjeku. Bol samo jedne ili predominantno jedne strane može nastati zbog jače izraženih kroničnih upalnih promjena sinusa iste strane .

NiN

12.08.2014. 13:25

Postovana,

Snimio sinuse, svi pneumatizovani, nista u njima. U medjuvremenu, svelo se na LPR. Da ne duzim pricu, sve kockice su se slozile, druge opcije eliminisane. Samo mi recite jednu stvar koja me muci, je li moguce imati simptome LPR-a samo sa jedne strane? I kada osetim prolaz kiseline iz jednjaka u zdrelo, osecaj bude samo sa leve strane?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

26.08.2014. 13:30

Poštovani, kod LPR-a nije uobičajeno da se osjećaju simptomi samo jedne strane; uostalom indirektoskopski je opisana hiperemija obje glasnice, iako se očekuje hiperemija i promjene sluznice stražnje komisure.

NiN

26.08.2014. 15:10

Razumem. Ali sta je onda? Molim Vas da mi kazete da li to sto na krvnom testu rezultat ni na jedan inhalatorni ili nutritivni alergen nije iznad 2. razreda, ukupni Ige je samo 4,5 (ref.<100), znaci da nema ni alergije? A simptomi u zadnjem delu nosa levo i dalje su prisutni. Endoskopski se vidi samo lividna sluznica. Znaci Dr je onom fleksibilnom kamerom skroz do larinksa isao. Nigde nista opipljivo. Jedino mi ostaje da hirurski korigujem septum koji mi znacajno umanjuje disanje kroz desnu nosnicu.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

27.08.2014. 12:55

Poštovani, ovaj forum je informativnog karaktera i ne služi kao zamjena za liječnički pregled. Nije moguće postaviti dijagnozu putem prepiske, stoga molim da se opet javite ORL specijalisti i ponovite pregled.

NiN

27.08.2014. 14:45

Postovana,
Razumem da je ovaj forum informativnog i pre svega dobrovoljnog karaktera. Pretpostavio sam da ste iz mojih postova zakljucili da sam vise nego jednom pregledan od strane nekoliko ORL specijalista, i da im je svima posle svih tih pretraga zajednicko da ne znaju o cemu se radi. Jedan tvrdi da nije alergija ako je Ige tako nizak, drugi da svejedno moze biti alergija, treci da je LPR, cetvrti krivi devijaciju.. Sve sam postojece pretrage obavio. Internet je poslednje za cim sam posegao. Pomislio sam da bi ste vi sa distance, hladne glave, na osnovu svega mogli pretpostaviti kojim uopste putem dalje? Jer, valjda se slazemo da su na primer alergija, devijacija i LPR dijametralno suprotne stvari, i sada ja treba kao magistar ekonomije (laik za medicinu) intuitivno da procenim kome da verujem? Ocekivao sam pomoc u usmerenju, ne dijagnozu. Hvala u svakom slucaju.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

29.08.2014. 16:40

Poštovani, iz Vaših postova se ne da iščitati da ste preglede obavljali kod različitih doktora i u više navrata. Pretpostavka je, ako više osoba nije uočilo nikakvih patoloških promjena, da su one vrlo suptile i teško uočljive. Kao što rekoh, forum je informativnog karaktera i ne može zamijeniti direktan kontakt pacijenta i doktora. Dobili ste smjernice koje pretrage još učiniti, mogu još i preporučiti pregled vratne kralježnice, ali daljnje usmjeravanje nije moguće bez uzimanja detaljne anamneze i prethodnog pregleda. U medicini 2+2 nije 4.

NiN

01.09.2014. 16:00

Poštovana,

Nije mi bila namera dovesti Vas u zabludu. Izvinjavam se ako je tako ispalo. Molim Vas samo za još jedan odgovor. Jasan mi je i logičan Vaš stav u vezi LPR. Mene medjutim zanima, da li negativan krvni alergotest automatski isključuje mogućnost neke vrste alergije, iako imam sve karakteristične simptome? Pečenje u nosnici i redak bezbojan sekret, uvek sterilni svi brisevi, nekad svrab iznutra ka uhu, često pečenje mekog nepca sa te strane? Ponekad, ali redje, suzenje iz levog oka. Tu i tamo kijanje. Fibervideoendoskopijom te leve strane od nosnice do ždrela utvrdjeno da nema nikakvih promena osim lividne sluznice u zadnjim partijama nosa. Meni je logično da je to alergija, kad već ništa drugo nije, i logično mi je da je osećam samo u levoj strani kad je desna konstantno neprohodna. Naime desna strana nosa mi je već desetak godina značajno blokirana kao posledica frakture nosa, devijacije i pomerene nosne piramide. Nisam to nikada hirurški rešio, ali planiram ove jeseni.

Srdačan pozdrav

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

08.09.2014. 20:25

Poštovani, u malom broju slučajeva moguće je da osoba boluje od alergije iako je razina ukupnog imunoglobulina E u krvi u granicama normale, iako morate razmišljati i u smjeru da postoje rinitisi nealergijske prirode koji se manifestiraju identičnim simptomima, poput alergijskih ( npr. vazomotorni, atrofični ili medikamentozni rinitis, rinitis sa eozinofilijom i dr.). Donijeli ste dobru odluku o operaciji nosnog septuma.Lp