Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


konduktivna nagluhost


Autor Poruka

ves123

15.06.2007. 15:20

Imam dijete od 3,5 godine kojem je upravo dijagnosticirana konduktivna nagluhost (35-45 db), a timpanometrijom je ustanovljeno postojanje negativnog tlaka od cca 290 na oba uha. Uz to nam je rečeno da dijete ima na desnom uhu 1 mjehurić uz bubnjić. Molim vas za informaciju o mogućim načinima liječenja i uspješnosti pojedinih metoda, te informaciju da li je moguće bez kirurških zahvata vratiti sluh na normalu. Trenutna terapija koju smo dobili je ispiranje nosa fiziološkom otopinom i kontrolu za 2 mjeseca.

Domagoj Parazajder, dr. med.

02.07.2007. 23:55

Pošto sam koristio godišnji odmo, javljam se kasnije. Kod vašeg djeteta radi se o poremećaju koji se zove sekretorni otitis. Vrlo je čest kod djece predškolske dobi i uspješno se liječi. Konkretno, radi se o disfunkciji eustahijeve tube (kanala koji spaja nosnu šupljinu sa šupljinom srednjeg uha kroz koji se srednje uho ventilira; srednje uho=prostor iza bubnjića u kojem se nalaze slušne koščice koje pojačavaju val zvuka i prenose ga na unutarnje uho). Ne zna se točan uzrok tom problemu, postoji više teorija (infektivna, alergijska...), no uslijed nedostatne ventilacije srednjeg uha dolazi do postupne resorpcije (upijanja) zraka od strane sluznice srednjeg uha, što dovodi do pojave negativnog tlaka i posljedičnog izlučivanja tekućine iz istih stanica što uzrokuje otežanu pomičnost slušnih koščica i opisanu nagluhost. S obzirom da, ukoliko se problem ne prati i odgovarajuće liječi, uslijed zgušnjavanja opisanog sekreta (u anglosaksonskoj literaturi ova se bolest opisuje i pod imenom "glue ear", dakle ljepljivo uho) može doći do trajnih i teško rješivih adhezivnih promjena u srednjem uhu kao i sklonosti kroničnoj upali uha, pacijenta je svakako potrebo redovito kontrolirati i liječiti i na vrijeme donijeti odluku o eventualnoj operaciji.
Početno liječenje obično se sastoji od primjene kapi za nos (dekongestivi kroz kratko vrijeme), mukolitika (poput, promjerice Bisolovona i sl.) i antihistaminika (Rinolan sir i sl.), a kontrolna timpanometrija i tonski audiogram obično se radi nakon 6 tjedana te, ukoliko nije došlo do poboljšanja, može se uvesti i antibiotska terapija (obično niže doze kroz dulje vrijeme), te nova kontrola nakon 6 tjedana (obično se kod prve kontrole, ukoliko nije došlo do poboljšanja zakazuje op. termin te se kontrolna timpanometrija radi neposredno prije operacije - ukoliko se nalaz ipak popravio operacija se ne obavlja, a nismo izgubili dragocjeno vrijeme). Pošto ste opisali da vaše dijete ima konduktivnu nagluhost praga sluha 35-45 dB uz opisani nalaz timpanometrije, osobno bih mu dao gore navedenu terapiju i termin za op. zahvat ranije (već nakon 6 tjedana), jer su šanse za oporavak samo konzervativnom terapijom manje. Operativni zahvat u principu nije kompliciran, radi se u općoj anesteziji, pod kontrolom operacijskog mikroskopa učini se manji zarez na bubnjiću, popumpa nakupljeni sekret i stavi mala ventilacijska cjevčica (promjer otvora cjevčice 1-1,5mm). Uz to, ukoliko dijete ima simptome otežanog disanja na nos uzrokovano povećanim adenoidnim vegetacijama (treća mandula), što može dodatno otežati prohodnost eustahijeve tube, u istom aktu odstrane se i navedene vegetacije. Sam zahvat traje vrlo krakto (15 min do pola sata) i uspješno rješava problem. Nakon operacije potrebne su redovite kontrole (timpanometrija uz pokus prohodnosti tube), te se obično nakon 6mj do godine dana cjevčica/e odstrane (ponovno potrebna vrlo kratka anestezija) a defekt bubnjića spontano zatvori. Ponekad, kad dođe do oporavka uha cjevčica ispadne sama i nađe se prilikom kontrole u zvukovodu.