Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Krvarenje iz nosa (epistaxis)


Autor Poruka

luka777

09.04.2014. 13:50

Poštovana liječnice, imam 13 godina i imam česta krvarenja iz nosa. Išao sam kod obiteljske liječnice koja me je poslala na odjel u bolnicu. Rekli su mi da moram dolazti jednom tjedno na terapiju tzv. spaljivanje kapilara, ali krvarenja se i dalje dešavaju. Imam uredne nalaze krvi i dobar tlak. Liječnici kažu da je to do nekakve bakterije, ali mi nisu uzimali bris nosa niti išta slično. Koliko terapija moram proći da se vidi učinak? U nalazima mi piše da imam izraženi Kisselbackov pleksus i prije spaljivanja su mi dali antibiotik i kremu koja sadržava kortiko steroide, ali i dalje sam imao krvarenja.
Postoji li neki drugi način da krvarenja prestanu?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.06.2014. 01:05

Poštovani Luka, niste napisali čime su spaljivali kapilare, otopinom srebrnog nitrata (postotak ?) ili elektrokauterom? Ukoliko se spaljivanje vrši srebrnim nitratom, npr. najjačom otopinom od 20%, potrebna je višekratna terapija nakon koje se formira krustica sa sluznici nosne pregrade. Dok krustica ne otpadne, nije preporučljivo ispuhivati nos jer svako ispuhivanje provocira novo krvarenje. Spaljivanje elektrokauterom je jednokratno i također rezultira formiranjem kruste. Nije preporučljivo spaljivati obje strane nosne pregrade istovremeno zbog mogućnosti pojave perforacije. Infekcije nosne sluznice u području Kisselbachova pleksusa nisu rijetke, izaziva ih bakterija Staph. aureus (zlatni stafilokok) i liječe se lokalnim i oralnom antibioticima. Kortikosteroidi nisu preporučljivi u direktnom kontaktu sa sluznicom nosa oštećenom spaljivanjem.